1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Iraanse keuken
  5. Perzische kip

Perzische kip

Door: jokevd1

  • Iraans, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 13-11-2010

Ingrediënten 6 personen


1,5 kilo kip (in stukken)
1 grote ui, gesnipperd
2,5 dl kippenbouillon
2 eieren
4,75 dl Turkse yoghurt
450 basmatirijst, gewassen en uitgelekt
75 gram zereshki (zuurbessen) te vervangen door cranberries
40 gram boter
1 tl kaneel
3 draadjes saffraan, opgelost in 1 el kokend water


Verder heb je nodig


- Een grote, diepe ovenschaal (ca 10 cm diep)
- aluminiumfolie

granaatappel-rozenijs
granaatappel-rozenijs
zuurbessen ofwel zereshk

vervangen door cranberries

vervangen door cranberries
Kuku Sabzi en Perzische rijsttaart
Kuku Sabzi en Perzische rijsttaart

Iran werd door ons westerlingen in het verleden Perzië genoemd. Ik vind Perzië romantischer klinken dan Iran, meer naar Duizend en één nacht sprookjes. Dit gerecht, hoewel qua uiterlijk niet zo spectaculair, smaakt sprookjesachtig lekker!
Ruim voldoende voor 6 personen, zeker als je het combinnert met Kuku Sabzi, een soort groene groentenomelet. Sluit de maaltijd af met granaatappel-rozensorbetijs, klik hier en vlieg weg op je tapijtje....

Ontdek meer:

Voorbereiding

Je kan een dag van te voren beginnen aan dit gerecht- het hoeft niet- dit scheelt weer tijd, zodat je op je gemak de kuku sabzi, die net als het kipgerecht in de oven bereid wordt, klaar kan maken.
klik hier voor het recept

Smelt 25 gram boter in een grote pan (ik heb een scheutje olie toegevoegd) en bak de kip en ui goudbruin. Voeg de bouillon toe + peper en zout naar smaak en laat circa 45 minuten zachtjes koken; de bouillon is dan tot ongeveer de helft ingekookt.

Neem de pan van het vuur en schep de kip op een bord. Verwijder vel en botten en snijd het vlees in stukken. Leg de kip in een grote kom.
Bewaar de gezeefde bouillon (eventueel in de koelkast voor de volgende dag).

Klop de eieren los en meng door de yoghurt. Voeg het saffraanwater en de kaneel toe en maak op smaak met peper en zout. Giet dit mengsel over de kip en laat tenminste 2 uur marineren (of tot de volgende dag- wel in de koelkast).

Bereidingswijze

**Maak eventueel eerst de Kuku Sabi , die mag nl zowel warm als koud gegeten worden**

Laat de rijst uitlekken en kook hem 5 minuten in licht gezouten water. Giet af en was in warm water.
Verwarm de oven voor op 160°C en vet de ovenschaal in.
Vis de stukken kip uit de yoghurtmarinade en leg in een kom. Schep de helft van de rijst door de yoghurtmarinade.
Schep het rijst-yoghurtmengsel in de schaal, leg de stukken kip erop en eindig met de gewone rijst vermengt met de zuurbessen of cranberries. Vermeng de resterende boter met de bewaarde bouillon (eventueel zachtjes opnieuw verwarmen) en giet dit over de rijst. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak het gerecht 35-45 min. in de oven.

Zet de schaal op een koude vochtige doek- om de rijst los te maken van de bodem- en ga dan met een mes langs de randen van de ovenschaal. Leg een passende schaal of bord op het gerecht en keer de ovenschaal om. Je hebt nu een rijsttaart.

Serveertip

Serveer met een kruidensalade;
1 grote bos platte peterselie fijnsnijden en mengen met een handje fijgesneden spinazie en een halve bos fijngesneden munt. Snijd een halve groene peper en een lente uitje heel fijn en wrijf in met wat zout. Meng alles vlak voor het opdienen met wat citroensap, rasp en olijfolie tot een salade.

Bron

Kookboek: Gerechten uit Afrika en Midden-Oosten



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jokevd1
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top