Een heel apart soepje, ook leuk bij een avondje met allerlei kleine hapjes of tapas. Denk aan 2 uur om de soep af te laten koelen.
Snij de bosuitjes in ringetjes en snipper het sjalotje fijn. Schil de aardappels en snij ze in blokjes
Smelt de boter in een (soep)pan. Houd 1 eetlepel bosui apart en fruit de rest met de sjalot 2-3 minuten in de boter, zonder te kleuren. Schenk de bouillon bij de uitjes en breng aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe en kook ze in 20 minuten op laag vuur langzaam gaar. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Voeg de crème fraiche, zout en (versgemalen) zwarte peper naar smaak toe. Laat de soep afkoelen en zet hem minimaal 2 uur in de koelkast om door en door koud te laten worden.
Proef de soep (koude gerechten hebben een minder uitgesproken smaak) en voeg eventueel nog wat extra zout en peper toe. Schep de soep in 8 feestelijke glaasjes en bestrooi met de apart gehouden bosui.
Internet