De lekkerste en sappigste gehaktbal van jonnie boer!
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op 07-11-2010
Dit gerecht gevonden op AH kookschrift:http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=202942
Ingrediënten 3 personen
Rundergehakt (ongeveer 500g.). Dit komt niet zo precies. De meeste winkels hebben wel een ponds verpakking rundergehakt liggen. Mager rundergehakt is natuurlijk ook prima.2 eetlepels Ketjap Manis
Ietsje uitschieten mag ook hoor
1 eetlepels grove mosterd
Dit mag best een flinke grote lepel zijn
½ eetlepel zout
Niet te veel, altijd voorzichtig met het zout
1 eetlepel mosterd
Dit is dus de gewone franse mosterd
1 theelepel cayennepeper
En ook hier mag je flink uitschieten, lekker pittig hé
2 eieren
Groot of kleine eieren, maakt niet uit
100 gram paneermeel
Goed opletten hoeveel het is want als je het nog een keer maakt meet je het op het gevoel af. Ook goed.
1 pot vleesfond
Heel belangrijk want hier krijg je toch een lekker jus van. Een pot is ongeveer 380 ml.
25 gram boter
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 1229,31 kcal |
Koolhydraten | 154,57 g |
Eiwitten | 68,20 g |
Vetten | 35,81 g |
Bereidingswijze
En een klein beetje boter om in te bakken en voor wat extra smaak in de fond
Ok, en nu aan het werk. Met je handen dus eerst even goed wassen. Doe alles behalve de fond en de boter door elkaar en kneden maar. Net zo lang het gehakt mengsel kneden tot alles goed door elkaar is gemengd. Als alles goed door elkaar is draai je de gehaktballen. Je kunt hier vijf grote gehaktballen uit draaien of 10 wat kleinere. Gewoon doen wat je lekker vindt. Hou je van grote gehaktballen dan maak je grote gehaktballen. Aan het gehaktballen draaien dus. Als je daarmee klaar bent kun je twee dingen doen. Of je gaat gewoon verder of je laat ze minimaal half uur in de koelkast ¿rusten¿. Ze blijven dan beter in vorm in de pan. Krijg je een wat chiquere gehaktbal. Ook lekker.
De beste gehaktbal ooit nog even bakken
Boter in de ban, olijfolie mag ook maar is toch net iets minder lekker. Vervolgens rondom aanbakken. Dat betekent dus dat je er bij moet blijven staan en de gehaktbal moet laten rondgaan in de pan tot alle kanten lekker bruin zijn. Nu kun je twee dingen doen. Meteen de fond erbij gieten of eerst even het bakvet eruit scheppen. Daardoor wordt de smaak wel ietsjes minder maar het is veel gezonder. Giet vervolgens de fond erbij en laat alles een halfuurtje in de pan lekker sudderen. Als je niet al te grote gehaktballen hebt kan het wel sneller maar een beetje sudderen kan voor de smaak nooit kwaad. Wel de deksel schuin op de pan zetten dan kook de fond iets in.
Bron
http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=202942
Laatste reacties
hans3333, helemaal met je eens
nee dit is de meest overschatte bal die r ooit gemaakt is , hij is niet leker , niet sappig maar word gewooon in zijn keuken bereid tijdens een lunch met wat er over is , ingrededienten klopppen ook van geen kant, goed je hebt de naam en net als fake nieuws loopt heel heel nederland er achter aan , er is maar 1 , das die van mij https://www.smulweb.nl/recepten/1437443/De-beste-gehaktbal-punt
Wat een onvoorstelbaar vastgeroest idee om eieren Paneermeel te gebruiken,Eieren maken het gehakt te nat,dit doet men teniet door paneermeel. Dit moet je dan ook best ruim gebruiken. Resultaat is dat de gehaktbal melig wordt,het effect van het paneermeel is veel groter dan een mogelijke extra smeuigheid van de eieren. Echt ik vind het onvoorstelbaar dat dit zo ingeburgerd is. Of zie ik nu iets over het hoofd?
Ik heb dit recept gebruikt maar ik vond de gehaktbal een beetje klef. Wat kan ik anders doen?
Zalig! Voor het eerst in mijn leven kan ik eindelijk goede en lekkere ballen maken. Zooo blij met dit recept!
Hoelang mengen? Heel belangrijk, te lang worden het stenen. Waarom? Omdat puur rund veel eiwitten bevaten die gaan binden. Dus iedere bal kan luchtig en juicy worden als je maar niet te lang mengt. En dat in supermarkt gehakt water zit is wel zo'n kul opmerking. Er staat achterop precies wat erin zit. En als dat water is staat dat daar. Ah doet dat dus niet. En ik ken slagers die al hun kontjes en resten door het gehakt draaien. Of denk je dat ze dat weggooien?
Ik maak de jus niet maar de bal in combi met sambasaus gewoon briljant.
Gehakt haal je bij de slager en niet in de supermarkt daar zit veel te veel water in. Gehakt gaat dan liggen sudderen i.p.v. bakken. Anders is dit een idee om het vocht uit de pan te halen. Staat bij je foto's
Heerlijk en lekker sappig.
Vanavond gegeten, was best wel lekker maar zeker niet bijzonder. Mijn lief zei mijn gehaktbal lekkerder te vinden, wel lief. Groetjes Lammy