Slanke ovenschotel met bloemkool, balletjes &kaassaus
- Nederlands, Ovenschotel
- 30-60 min.
- Ik kook graag en niet alle gerechten zijn echt slank dus kook ik "slank tussendoor" – dat houdt mij in "evenwicht"zo te zeggen. –
- Dit slanke gerecht smaakt lekker en het is weer eens andere manier van het bereiden van de "gewone bloemkool".
- Doe je niet "aan de slanke lijn" neem je meer van onderstaande ingrediënten.
- Bloemkool is een "magere" groente dus je kan rustig een grote bloemkool nemen.
- Ik had een net iets te grote ovenschaal genomen, 31x 18 (binnenmaat)- de kaassaus bedekte het dus niet helemaal zoals je op de foto kunt zien.
- Het idee is ontstaan door een recept van een slankclub, ik heb het veranderd maar het blijft een slankrecept.
Ingrediënten 2 recipe.people
150 gram tartaar (of heel mager rundergehakt)2 uien (klein gesnipperd)
50 gr rauwe ham
1 bloemkool
1 pakje kaassaus light
Klein rood pepertje. (heel fijn gesnipperd en desgewenst zaadjes verwijderd.
± 500 gram aardappelen. (Ongeschild gewicht )
Wat bieslook en/of peterselie (fijn gesneden)
Wat chilipeper.
Zout/peper naar smaak.
Benodigdheden
- Vergiet , Ovenschaal ± 30 x 16 (binnenmaat), Grill OF koeken/grillpan. Pureestamper of knijper. 2 pannen .
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180-190°C (hangt van je oven af)
- Schil de aardappelen kook ze gaar met wat zout.
- Maak bloemkool schoon, verdeel in roosjes, voeg wat zout toe en kook bijna gaar.
- Giet de bloemkool af in vergiet en laat uitlekken.
- Zet ondertussen de grill aan en grill de rauwe ham (of doe het in koeken/of grillpan)
- Snij (of breek) de gegrilde ham aan stukjes.
- Snipper de ui heel fijn,
- Kneed de ui door de tartaar of het gehakt en voeg zout/peper en een snufje chilipeper toe.
- Draai balletjes en laat ze even bruinen in een pan met 2 tl olie.
Bereidingswijze
- Leg de gekookte bloemkoolroosje onderin de ovenschaal.
- Leg de balletjes met daartussen de gegrilde ham op de bloemkool.
- Stamp de aardappelen of doe ze door een pureeknijper.
- Verdeel nu de puree over de bloemkool/balletjes/ ham.
- Maak de kaassaus en voeg daaraan wat snippers rode peper, bieslook en peterselie aan toe.
- (Als je geen rood pepertje hebt dan neem je snufje chilipeper).
- Zet in de voorverwarmde oven voor 20 minuten.
Serveertip
Maak er een lekkere frisse komkommersalade bij met bvb wat slanke slasaus, klein scheutje witte balsamico-azijn, peper/zout , snufje chilipeper, fijngesneden bieslook. Super simpel maar lekker.