1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Taart
  5. Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)

Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)

  • Europees, Banket
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 12-10-2010

Ingrediënten 12 personen


Voor de taart/ cupcakes:

4 eieren
300gr (tarwe)bloem
250gr bruine basterdsuiker
185ml zonnebloemolie (ja kan elke soort olie gebruiken, let erop dat het geen sterke smaak heeft (zoals olijfolie).
400gr wortelen (ik weeg ze na t schrapen/ schillen)
55 gr gepelde walnoten
3 theelepels (1 zakje)bakpoeder
2 theelepels kaneelpoeder
1/2 theelepel zout

voor de romige glazuurlaag:
180gr zachte boter
180gr roomkaas
3 druppels vanille-extract
250gr poedersuiker

Als je in de reacties hieronder kijkt zie je allemaal leuke suggesties en tips van mensen die dit recept hebben aangepast naar hun eigen smaak, met een andere olie, andere noten en/of meer of minder van een ingrediënt of een glutenvrije variant. Super leuk, dus lees ze door en laat je inspireren!


Add to JUMBO shopping list

Verder heb je nodig


- Een springvorm (dia 24) 
of cupcake blik en papieren vormpjes, maar natuurlijk kan het ook in een tulbandvorm, cakevorm of grote ovenschaal, en elk andere taart of cakevorm. Bedenk wel: hoe groter de vorm hoe dunner (platter) de taart; dus pas eventueel je hoeveelheden aan.

- keukenmachine en/of mixer


geweldige wortetaart

De geweldige worteltaart, in de taart-vorm (maar probeer ook de cupcakejes eens!)

De geweldige worteltaart, in de taart-vorm (maar probeer ook de cupcakejes eens!)
heerlijke worteltaart
heerlijke worteltaart
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Heerlijke worteltaart

20cm springvorm: 3/4 van alles Glazuurlaag: monchou met vanillesuiker

20cm springvorm: 3/4 van alles
Glazuurlaag: monchou met vanillesuiker
taartwortel

Wij hebben ook wat pure chocola en krenten toegevoegd

Wij hebben ook wat pure chocola en krenten toegevoegd
Wortelcake

Met walnoot

Met walnoot
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Worteltaart
Worteltaart
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)
Geweldige wortel taart (of worteltaart cupcakes)

Dit is een heerlijke kruidige worteltaart met een super lekkere romige laag. Ipv een taart kun je ook worteltaart-cupcakejes bakken!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

 
Schil/schraap en rasp de worteltjes, pel de hak de walnoten en klop de eieren los.
Afhankelijk of je van grof of fijn houd kun je de walnoten en wortels groter of fijner hakken.

De over voorverwarmen op 180 graden. De vorm insmeren met boter en met bloem bestuiven, of de papieren vormpjes in het cupcake-blik leggen.
 
Klop de eieren met de suiker tot een romige massa en roer er de olie doorheen.

Zeef de bloem met zout, kaneel, en bakpoeder er boven en mix dit met de eier-boter massa. Voeg daarna de (fijn geraspte) wortelen en (fijn gehakte) walnoten toe en meng alles nog even goed met de mixer.

Giet of spatel de massa in de taartvorm en bak ong. 1 uur, tot een houten prikker er weer schoon uitkomt. De taart zal goed rijzen.

De cupcakjes rijzen (bij mij) iets minder veel, dus de vormpjes tot ong. 3/4 vullen. Deze bak je ook aanzienlijk korter, ong. een half uur (check ook weer met n houten prikker).

Als de taart (of cupcakes) klaar zijn laten afkoelen, eerst in de vorm, later op een bord of schaal.

Vervolgens maak je het glazuur; meng eerst de zachte boter met de poedersuiker, tot deze massa een beetje stijf wordt en goed gemengd is, vervolgens roer je er de roomkaas en vanille extract door tot deze ook goed gemengd zijn en je een mooie romige massa hebt.

TIP: ipv vanille extract gebruik ik ook wel eens wat citroensap of citroenzuur als ik een wat minder zoete glazuur wil. Daarnaast zijn er veel mensen die meer of minder roomkaas smaak lekker vinden; dus gebruik niet alle suiker en roomkaas ineens maar begin met de helft of 3/4 en proef of en wanneer je het het lekkerst vindt. Metd eze hoeveelheden maak je ruim voldoende glazuur voor een dikke laag; dus als je daar niet van houdt kun je het recept voor glazuur ook halveren. 

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Zodra de taart (of cakejes) zijn afgekoeld verdeel je het glazuur eroverheen, makkelijkste (en mooi) is met een mes er een dikke laag over heen spatelen, niet te netjes ;-)

Eet smakelijk, want deze taart is echt verrukkelijk!

Dank je wel voor alle leuke reacties in de loop der jaren! Dit is na zoveel jaar nog steeds een van mijn eigen favoriete taart recepten en ik vindt het heel erg leuk om te zien dat zoveel mensen hem ook heerlijk vinden en met veel plezier maken! Dank voor alle suggesties en tips, heel leuk dat iedereen er een eigen variant van maakt naar eigen smaak!

PS: Ik heb dit recept zelf bedacht  en hier geplaats om te delen en andere mee te laten genieten! Ik voel me natuurlijk vereerd als jij het ook wil delen met vrienden of familie, maar je het ergens anders (je blog, AH, of andere receptenpagina's) wil plaatsen/publiceren zou ik het waarderen als je me een een berichtje stuurt en (uiteraard) vermeld waar/ van wie je het recept vandaan hebt.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jannesh


Reacties (62)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jannesh
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top