Spezzatino a la fred
- Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Het betreft een bourgondisch, maar nogal machtig gerecht. Een echte traktatie. Past beslist niet in welk dieet dan ook. Advies: maximaal 1x per maand opdienen.
Ingrediënten 7 personen
5 grote uien - 2 bakjes champignons - 3 dubbele kipfilets - 1 pakje mager gerookte spekreepjes of dobbelsteentjes - 4 tenen knoflook - 1 ½ pakje houdbare slagroom - Ketjap Benteng Manis (zoete ketjap)- Zout - PeperBenodigdheden
2 x een koekepan (gemiddelde grootte) + een braadpan + een knoflookpers.Voorbereiding
Snipper de uien (niet grof niet fijn).
Snijd de champignons in schijfjes (mag wel redelijk grof).
Snijd de kipfilet in blokjes, waarna ze kunnen worden gezouten en gepeperd.
Houd de spekreepjes, de knoflooktenen, de knoflookpers, de ketjap en de slagroom onder handbereik.
Twee kleine koekepannen + één braadpan óf grote koekepan
Bereidingswijze
Fruit de uien in de ene kleine koekepan en bak de champignons in de andere.
Nadat de uien licht zijn aangefruit, gooi je ze over in de braadpan/grote koekepan op het allerkleinste vuur.
Aan de champignons wordt tijdens het bakken een klein scheutje ketjap toegevoegd. Doorbakken tot het vocht uit de champignons is verdampt. Vervolgens champignons bij de uien in de braadpan voegen en doorroeren.
Pers de knoflookteentjes over het mengsel van uien + champignons en even doorroeren (laag vuur aanhouden).
Bak intussen de spekreepjes medium en voeg ze toe aan bovengenoemde mix.
Bak de kipfilet in beide kleine koekepannen (verdeeld), totdat e.e.a. goed doorbakken is. Voeg vervolgens de kipfilet ook toe aan de mix.
Zet vervolgens de grote pan met de mix op het allerhoogste vuur en voeg de slagroom toe. Onder constant roeren de slagroom in laten dikken.
De spezzatino is gereed.
Bron
Het betreft een aangepast bestaand Italiaans gerecht.
Serveertip
Als een éénpansgerecht in een ovale schaal. Apart een aardappelgarnituur (kroketten, puree of frietjes) en een frisse salade serveren.