1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Rundvlees in Barolo

Rundvlees in Barolo

Door: pwiggers

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 30-09-2010

Ingrediënten 6 personen


Plm. 1200 gr. entrecôte aan één stuk of ander stuk mooi rundvlees met een beetje vet er aan -
100 gram wortel -
100 gram bleekselderij -
100 gram ui -
2 teentjes knoflook -
1 laurierblaadjes -
1 eetlepel zwarte peperkorrels -
2 takjes tijm of 1 theelepel gedroogde tijm -
1 fles Barolo of een andere Italiaanse rode wijn liefst uit Piemonte -
50 gram gerookte magere spekblokjes -
50 gram gedroogde tomaten in olijfolie -
2 ansjovisfilets-
30 gram boter -
2 eetlepels olijfolie -
zout, zwarte peper uit de molen


Verder heb je nodig


Grote braadpan die ook in de oven kan -
staafmixer -
grote diepvrieszak die je kunt afsluiten of een schaal met deksel om het vlees te marineren

Rundvlees in Barolo
Rundvlees in Barolo

LET OP: Het vlees moet 24 uur voor het braden marineren in de wijn met de groenten
Een heerlijk en feestelijk stuk rundvlees. Na het marineren wordt het vlees aangebraden en gaat dan plm. 2 uur in de oven. Het vlees wordt heerlijk mals en zacht. De saus erbij is echt verrukkelijk. Je kunt dit ruim tevoren voorbereiden. Als je gasten krijgt is dit heel gemakkelijk. Dag tevoren maken en voor het eten verwarmen. Ik heb dit afgelopen weekend gemaakt voor vrienden. Iedereen was enthousiast en vond het erg lekker. Ik ga dit zeker vaker maken wanneer ik eters krijg. Barolo is een redelijk dure wijn en de bedoeling is dat je de wijn natuurlijk ook bij het gerecht drinkt. Je kunt hiervoor ook een goedkopere Italiaanse wijn gebruiken, maar gebruik wel een goed wijn, dat komt het gerecht echt ten goede!Dit is een echte feestmaaltijd.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Wortel, bleekselderij en ui schoonmaken en in hele kleine stukjes snijden.
Fijngesneden groenten, peperkorrels, tijm en vlees in een grote afsluitbare diepvrieszak of schaal doen. De wijn erbij gieten. Zak of schaal afsluiten. Vlees 24 uur marineren. Af en toe keren.
Vlees uit de marinade nemen en droog deppen. Marinade zeven, hierbij het vocht opvangen. Spek, uitgelekte gedroogde tomaten en ansjovisfilets fijn hakken.

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 200 graden.
Boter en olie verhitten in een grote braadpan (die afgesloten en ook in de oven kan).
Vlees hierom snel aanbraden en weer uit de pan nemen.
Spek in het vet bakken. Dan de uitgelekte groenten, gedroogde tomaten en ansjovis toevoegen en even bakken.
Vlees met eventueel uitgelekte vleessap in de pan bij de groenten doen. Marinade erbij. Pan afdekken en op de 2e richel van onder in de oven plm. 2 - 2 1/2 uur smoren.
Hierna vlees uit de pan nemen en warm houden in de uitgeschakelde oven.
Een derde deel van de groenten uit de pan halen. De rest van de groenten samen met de saus pureren met de staafmixer. Overige groenten weer toevoegen. Saus op smaak brengen met peper en zout en eventueel weer verwarmen.
Vlees in mooie plakken snijden en wat saus over het vlees gieten. Rest van de saus erbij geven.

Serveertip

Lekker met (brede) lintmacaroni.
Ik heb er ook nog een aardappel-truffel-gratin bij gegeven (zie mijn recepten) en sperziebonen met knoflook en tijm.

Bron

Duits kooktijdschrift Essen und Trinken



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top