1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten

Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten

  • Nederlands,
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 26-09-2010

Ingrediënten 8 personen


Geschikte vruchten zijn: aardbeien, frambozen, bessen, appels, peren, perziken, mangos, ananas, mandarijntjes, sinaasappels, pruimen, kiwis, cranberrys, druiven, lychees


Verder heb je nodig


Glazen pot met een wijde hals en een inhoud van minstens 3 liter.


Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten
Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten
Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten
Rumtopf - op rum ingemaakte vruchten
Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Voor het maken van een ouderwetse rumtopf is allereerst nodig een glazen pot met een wijde hals en een inhoud van minstens 3 liter. Deze pot wordt gevuld met verse vruchten van het seizoen, met suiker en bruine rum. Doe steeds gelijke hoeveelheden vruchten en suiker in de pot. Dus aan 500 g aardbeien wordt 500 g suiker toegevoegd. En aan 500 gram mandarijnen weer 500 gram suiker. Voeg steeds zoveel rum toe dat de vruchten 2 centimeter onder staan. Laat de rumtopf in ieder geval 6 weken op een koele plaats staan, zodat de inhoud de tijd krijgt om op smaak te komen. Langer bewaren mag ook.

Bereidingswijze

In plaats van een glazen pot zijn er in de betere huishoudzaken ook speciale aardewerkpotten met deksel verkrijgbaar. Kies gave en rijpe vruchten maar geen overrijpe want die beïnvloeden de houdbaarheid van de rumtopf. Verwijder zoveel mogelijk de pitten. Maak de inmaakpot eerst goed schoon. Bijvoorbeeld met sodawater, spoel grondig na met heet water en laat hem vervolgens op een schone doek omgekeerd uitlekken. Serveer rumtopf in combinatie met bijvoorbeeld halfstijfgeslagen slagroom, ijs, vanille- of griesmeelpudding, bij cake of pannenkoeken of bewaar het tot kerst en serveer de rumtopf tijdens het kerstdiner als nostalgisch dessert.

Variatie:
Geschikte vruchten zijn: aardbeien, frambozen, bessen, appels, peren, perziken, mangos, ananas, mandarijntjes, sinaasappels, pruimen, kiwis, cranberrys, druiven, lychees. Minder geschikt is de banaan, die in de rum wel erg zacht wordt. Alle vruchten worden schoongemaakt, geschild of ontveld en zonodig in stukjes gesneden. Bij elke nieuwe laag vruchten wordt de pot dus aangevuld met suiker en rum. Sluit de pot steeds goed af.

Bron

InternetOver de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van planco


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van planco
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top