1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Echte vlaamse hutsepot

Echte vlaamse hutsepot

  • Belgisch, Streekgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 22-09-2010

Ingrediënten 6 personen


Voor het vlees:
Hutsepot bevat over het algemeen verschillende soorten vlees die taai zijn en lang moeten koken voordat ze zacht zijn, maar veel smaak bevatten. Een goede hutsepot wordt gemaakt met minstens 3 soorten vlees, waaronder spiering, soepvlees, schenkel, buikspek en worst de meest gebruikte zijn (samen met de klassieke poten en oren natuurlijk). Hieronder een opsomming van de verschillende soorten vlees die in een hutsepot worden gebruikt.

- Platte ribben of klapstuk (rund)
- Soepvlees of boullie (rund)
- Runderschenkel (rund)
- Kalfsschenkel (rund)
- Mergpijp (rund)
- Ossenstaart (os)
- Zuivere varkensworst (varken)
- Varkenswangen (varken)
- Varkenspoten (varken)
- Varkensoren (varken)
- Varkensstaart (varken)
- Buikspeklap (varken)
- Spiering of nekstuk (varken)
- Lage ribben (varken)
- Varkensribben (varken)
- Schenkel of hammetje (varken)
- Lamsnek (lam)
- Lamsribben (lam)
- Schapenschouder (schaap)
- Schapenribben (schaap)

Kruiding en bereiding van het vlees (bouillon):
- 2 grote uien
- 4 lookteentjes
- 2 grote wortelen
- 2 selderstengels
- 3 laurierblaadjes
- 3 geplette jeneverbessen
- 4 takjes krulpeterselie
- 2 takjes tijm
- Salie
- Scheutje rundsbouillon
- Reuzel
- Water
- Peper
- Zout

Voor de groenten:
In een klassieke hutsepot worden enkel witte en groene groenten gebruikt.

- 1 kleine groene kool (savooikool of boerenkool) of ½ grote groene kool
- ¼ witte kool
- 400 gram spruiten
- 5 à 6 grote rapen
- 2 preistengels
- ¼ pastinaak
- 1 selderstengel
- 8 vastkokende aardappelen

Kruiding en bereiding van de groenten:
- 2 uien
- 2 grote sjalotten
- 1 lookteentje
- 3 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 3 geplette jeneverbessen
- 2 takjes krulpeterselie
- 2 kruidnagels (heeft een conserverende werking)
- Bonenkruid
- Marjolein
- Nootmuskaat
- Reuzel
- Peper
- Zout


Verder heb je nodig


Gietijzeren stoofpot
Schuimspaan


Laat gerust weten wat jullie ervan vinden!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Gebruik een stoofpot die groot genoeg is om alle ingrediënten in te kunnen koken.

Indien men varkenspoten, -oren en -staart in de hutsepot gebruikt, leg deze dan de nacht voordien in een pot met gezouten koud water om de onzuiverheden weg te werken en spoel de stukken vlees de dag nadien goed af.

Bereidingswijze

We beginnen met het vlees te garen en zullen de bouillon die hieruit wordt getrokken later gebruiken om onze groenten in te bereiden.

Snij het vlees om te beginnen in mooie lappen en stukken. Laat flink wat reuzel smelten in een stoofpot, bak het vlees (uitgezonderd de worsten) kort op een hoog vuur aan en haal daarna uit de pot. Pel ondertussen de uien en de lookteentjes en snij in grove stukken (niet persen of fijn hakken dus). Hak ook de wortelen (schillen hoeft niet) en de selderstengels in grove stukken en stoof nadat al het vlees is opgebakken enkele minuten op een laag vuur onder deksel aan met de laurier, tijm, salie en peterselietakjes. Let goed op dat de uien en de look niet aanbranden anders zal onze bouillon een bittere smaak krijgen. Deglaceer vervolgens met een scheutje rundsbouillon.

Omdat varkensstaarten, -poten en -oren iets langer nodig hebben om te garen, worden deze stukken als eerste in de pot gelegd. Overgiet ruim met koud water (alles moet goed onderstaan, met inachtneming dat er nadien nog andere stukken vlees zullen worden toegevoegd) en breng aan de kook. Draai het vuur lager wanneer het water kookt en kruid met peper en zout. Laat de staart, de poten en de oren een halfuur op een zacht vuurtje garen met het deksel lichtjes van de pot en voeg daarna het andere vlees (uitgezonderd de worsten) toe. Kook voor nog eens 2 uur op een zacht vuurtje met het deksel lichtjes van de pot tot het vlees helemaal zacht is geworden. Schep regelmatig het schuim aan de oppervlakte van het water af met een schuimspaan omdat dit onzuiverheden zijn die door het koken vrijkomen uit het vlees.

Ondertussen kunnen de groenten worden schoongemaakt en in stukken gehakt. Was alle groenten zorgvuldig onder stromend water en verwijder de buitenste bladeren van de groene en witte kool.

Pel en snipper vervolgens de uien, sjalotten en look fijn. Schil de kwart pastinaak en de raapjes en snij in grote stukken. Snij daarna de prei (ook het lichtgroene deel) en de selder in kleine stukken. Verwijder vervolgens met een mes de harde nerven uit de groene en witte kool en snij elk bladhelft in 2 of 4 parten. Maak ook de spruitjes schoon door de lelijke buitenste blaadjes te verwijderen, het onderste steeltje af te snijden en ze in te kruisen op de bodem (zo zullen ze beter garen). De aardappelen moeten apart worden gekookt, maar kunnen ook al worden geschild en in 4 parten worden gesneden (bewaar ze nadien wel in water, want aardappelen kunnen oxideren).

Wanneer het vlees mooi zacht is, schep het dan over in een grote kom met deksel. Zeef de bouillon en giet een deel bij het vlees zodat alles mooi vochtig blijft. De rest van de bouillon zal worden gebruikt om de groenten in te koken.

Laat opnieuw een stuk reuzel in de pot smelten en stoof de uien, sjalotten en look aan met de tijm, laurier, geplette jeneverbessen, bonenkruid, marjolein en de kruidnagels tot alles mooi glazig is. Het is heel belangrijk dat de kooktijd en de volgorde van de te koken groenten goed in acht worden genomen. Voeg daarom eerst de harde groenten (selder en rapen) toe en stoof deze enkele minuten aan. Giet daarna een deel van de bouillon van het vlees bij tot alles mooi onder staat en breng zachtjes aan de kook. Voeg vervolgens de zachtere groentensoorten toe (prei, kolen, pastinaak en spruiten) en giet terug een deel van de bouillon bij totdat alles mooi onderstaat. Kruid met peper en zout en laat zachtjes koken met het deksel lichtjes van de pot. Roer de groenten van tijd tot tijd eens goed om. Het is belangrijk dat een hutsepot voldoende tijd heeft om te garen en dat de groenten niet beetgaar zijn, maar wel zacht gekookt (doch zeker niet tot moes!). Doordat alles op een laag vuurtje wordt gestoofd, zal de gaartijd van de groenten wat langer duren. Reken ongeveer op een kleine driekwartier voor alles. Best is om af en toe een stukje te proeven om te zien of ze al goed gaar zijn.

Kook de aardappelen ondertussen apart gaar in een pot gezouten water.

Wanneer de groenten mooi gaar zijn, voeg dan de aardappelen en alle stukken vlees toe aan de pot, strooi er een snuifje nootmuskaat bij (en indien nodig nog wat peper en zout) en meng alles goed ondereen met een spatel. Giet de rest van de bouillon bij en leg de worsten bovenaan. Kook het geheel voor nog eens 20 minuten onder deksel en draai de worsten regelmatig om. Laat de hutsepot daarna afkoelen en zet vervolgens een nachtje afgedekt in de koelkast.

Verwijder de volgende dag de kruidnagels, laurier, jeneverbessen en tijm, bestrooi met fijngesneden peterselie en warm de hutsepot terug op.

Serveertip

Versnij het vlees net voor het opdienen in mooie hapklare stukken en serveer apart op een bordje met mosterd van goede kwaliteit.

Dien de hutsepot op in diepe borden met dikke sneden boerenbrood en een stevige pint!Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jayaar


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jayaar
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top