Bigos

  • Pools, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 15-09-2010
  • Bigos

    Bigos

    Bigos

Bigos, dit poolse zuurkoolgerecht wordt in onze familie al vele generaties lang op deze wijze bereidt. Het recept is voor 6 - 8 personen, als je nog wat overhoudt kun je dit makkelijk in porties invriezen.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
Voor de Kruidenmix:
• 3 Laurierblaadjes
• 4 grote tenen Knoflook
• 1 eetlepel Peperkorrels
• 2 Kruidnagels
• 1 eetlepel grof Zeezout
• 1 eetlepel Jeneverbessen
• 1 eetlepel Rozemarijn
• 1 eetlepel Majoraan

Voor de Bigos:
• 2,5 kilo (biologische) Zuurkool
• 450 gram Groene Kool en/of Savooiekool
• 350 gram gewelde Pruimen
• 3 grote Uien
• 4 Varkens Saucijzen
• 2 Schouderkarbonades
• 4 Speklappen
• 1 grote Runderriblap (ongeveer 500 gram)
• 1 Runderbouillon blokje
• 1 liter Runderbouillon
• Peper/zout
• Olijfolie
• Boter
• 1 fles witte wijn (Ik gebruik de biologische Chardonnay van Adobe, te koop bij AH)
• Optioneel: een bakje gedroogde Paddenstoelenmix (bijv. Cantharellen, Shii-Take, Eekhoorntjesbrood)
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 727,50 kcal
Koolhydraten 30,02 g
Eiwitten 43,35 g
Vetten 36,84 g
Benodigdheden
• Grote braadpan
• Grote soeppan
• Vijzel
• Groot vergiet
• Scherp vleesmes
• 2 snijplanken
• Maatbeker
• Bakje voor de gedroogde paddenstoelen
• Bakje voor de uien
• Bakje voor de pruimen

Voorbereiding

1. Optioneel: als je de gedroogde paddenstoelen in het gerecht wilt gebruiken dan kun je ze nu wellen in warm water.
2. Haal het vlees uit de verpakking, smeer het in met een beetje! (belangrijk!) peper en zout en leg het op een grote snijplank. Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
3. Ontkurk de fles Chardonnay.
4. Zet het vergiet in de gootsteen en leg de zuurkool er in zodat het kan uitlekken.
5. Voeg gelijk de savooiekool erbij en meng het een beetje door elkaar.
6. Snijd de uien in grove stukken en leg ze apart in een bakje.
7. Snijd de pruimen in grove stukken en leg ze apart in een bakje.
8. Voeg alle ingrediënten voor de kruidenmix samen in een vijzel en maal het tot er een aromatische pulp ontstaat. Zet het apart.

Bereidingswijze

1. Laat in de braadpan een flinke scheut olijfolie en een blokje boter smelten en wacht tot het schuim begint weg te trekken.
2. Braad al het vlees aan (eventueel in porties) tot het aan beide zijden goudbruin begint te kleuren. Het vlees hoeft nu nog niet gaar te zijn maar het mag wel.
3. Als al het vlees een goudbruin kleurtje heeft, haal het uit de pan en leg het apart op een snijplank.
4. Fruit de uien in het overgebleven braadvet tot ze glazig zijn en voeg daarna de kruidenmix toe. Laat even meebakken en zet het vuur daarna de helft lager.
5. Snijd ondertussen al het vlees in kleine stukjes (ook de riblap) en voeg alles aan de uien en de kruidenmix toe. Roer alles goed door elkaar. Het is niet erg als het vlees niet helemaal gaar is, je gaat het straks nog heel lang stoven!
6. Verkruimel een runderbouillonblokje over het vlees en meng alles weer goed door elkaar.
7. Giet de helft van de Chardonnay over het vleesmengsel en meng alles goed door elkaar.
8. Zet het vuur wat hoger en wacht tot alles begint te pruttelen.
9. Laat dit proces ongeveer een half uur doorgaan op een laag vuur.
10. Neem vervolgens de grote soeppan en laat hem heel langzaam warm worden op een laag pitje.
11. Als de soeppan redelijk warm is, schep dan het vlees/uien/wijn/kruidenmengsel uit de braadpan in de warme soeppan.
12. Voeg daarna, beetje bij beetje, de zuurkool/savooie/groenekool erbij en roer bij elke schep alles heel goed door elkaar. Optioneel: voeg de gewelde paddestoelen toe.
13. Het is heel belangrijk dat alles heel goed door elkaar heen geroerd is.
14. Warm alles op tot het begint te pruttelen en laat het op een laag vuurtje minimaal twee uur sudderen.
15. Proef tussendoor en voeg naar behoefte nog wat pruimen of paddenstoelen toe.
16. In principe is de Bigos nu klaar en kun je hem eten met aardappelpurree of een stuk zuurdesembrood.
17. Om de Bigos nog lekkerder te maken haal je hem van het vuur en zet je de pan met Bigos een nachtje in je koele kelder/schuur of balkon(niet in de koelkast!) en zorg ervoor dat het deksel er goed op zit.
18. De volgende dag maak je een liter runderbouillon en giet je deze bij de Bigos.
19. Warm vervolgens de pan met Bigos op tot alles gaat pruttelen en laat dit proces weer één tot twee uur doorgaan. Dan weer af laten koelen en `s avonds voor het opdienen weer opwarmen. Je zult merken dat de Bigos nu veel intenser en lekkerder smaakt dan de avond ervoor. Als je het geduld kunt opbrengen dan kun je dit hele proces nog een keer herhalen. Zet hem dus weer een nachtje in de schuur en warm de volgende dag weer op. Je weet niet wat je proeft!!!
20. Mocht je bang zijn om eten buiten de koelkast te bewaren dan kan ik je geruststellen dat ik dit procedé al jaren toepas en er hebben zich nog nooit problemen voorgedaan. Zolang je dit niet langer dan drie dagen buiten de koelkast houdt, het deksel goed op de pan doet op een koele en donkere plek, eet je de lekkerste Bigos die je ooit zult eten.
21. Wat over is kun je gemakkelijk invriezen voor later.
Eet smakelijk!

Bron

Familierecept

Serveertip

Lekker met aardappelpurree of zuurdesembrood met boter.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten