Aga-recept: Brood zonder kneden

  • Internationaal, Brood
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 04-09-2010

Helaas, pas geleden hield mijn ouwe trouwe KitchenAid ermee op. Dus wie moet er nu mijn dagelijkse brood kneden? Een keertje brood kneden vind ik wel leuk, maar dagelijks 10 à 15 minuten? Dus maar naar een andere oplossing gezocht. Al vaker had ik gehoord van brood dat zonder kneden gemaakt wordt en na wat experimenteren heb ik het nu onder de knie.

Het brood dat op deze manier gemaakt wordt heeft een knapperige korst, een zachte binnenkant met grote gaten, en het ziet er ambachtelijk uit met een gebarsten bovenkant.
Je hoeft het niet te kneden, alleen even te roeren, en het deeg moet daarna lang blijven staan. Op die manier laat je de tijd doen wat je anders met veel kneden zou bereiken. Het bakken gebeurt in een voorverwarmde gietijzeren pan met deksel in de braadoven.

Deel dit recept

Ingrediënten
450 gram bloem
¼ theelepel droge gist
½ eetlepel zout
4 dl water
handvol zemelen
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Aga

Bereidingswijze

Meng bloem, gist en zout in een kom. Giet het water in de kom en meng het deeg kort met een houten lepel, totdat alle bloem is opgenomen. Het wordt een nat deeg, maar dat is ook de bedoeling. Dek de kom af met plasticfolie of doe de kom in een grote plastic zak.
Laat de kom zo`n 18 uur staan. Iets korter is geen probleem, maar wil je een langere rijstijd aanhouden, plaats de kom met deeg dan in de koelkast.
Het brooddeeg is goed als er bubbels in de oppervlakte van het deeg zitten.

Bestrooi de aanrecht heel ruim met bloem en kiep het deeg erop. Bestrooi ook je handen met bloem. Druk het deeg wat platter. Vouw het deeg tweemaal in drieën tot een min of meer opgevouwen deegpakje. Omdat het deeg zo nat en plakkerig is, zal het aan de vingers blijven kleven, daarom is het handiger hiervoor een deegkrabber te gebruiken.

Bestrooi een theedoek heel rijkelijk met zemelen, maïsmeel of bloem en leg het deegpakketje erop. Bestrooi ook de bovenkant van het deeg met zemelen en vouw het overstekende deel van de theedoek erover. Laat het deeg 1 à 2 uur rusten; in deze tijd rijst het wat, maar dat zal niet veel wezen.

Verwarm een gietijzeren pan met deksel 1 uur zo hoog mogelijk in de braadoven. Voor deze hoeveelheid deeg is een pan van 24 cm ø geschikt. Let op: als je pan geen hittebestendige knop heeft, deze eraf draaien en het gaatje met aluminiumfolie dichtmaken. De pan moet echt gloeiend heet worden. Als hij niet heet genoeg is, zal het deeg aan de pan gaan plakken.

Kiep het deeg met behulp van de theedoek voorzichtig om in de voorverwarmde, niet-ingevette pan en sluit de pan met de voorverwarmde deksel. Zet de pan 30 minuten zo hoog mogelijk in de braadoven. Het water in het deeg kan nu niet weg en doordat zich stoom vormt (in de afgesloten pan) ontstaat een knapperige korst. Verwijder na deze 30 minuten de deksel en zet de pan met het brood nog 15 minuten in de oven.

Laat het brood afkoelen op een rooster. Bewaar het brood door het met het snijvlak op een houten plank te leggen. Dit brood bevat meer vocht dan een gemiddeld brood en is daardoor minder lang houdbaar.

Bron

Informatie over brood zonder kneden vind je overal op interner.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

lageveld avatar
lageveld 18-02-2013

Hoe warm moet die oven?

cynths avatar
cynths 09-08-2012

SUPER! Het is echt een heerlijk brood geworden. Ik ben alleen ook heel benieuwd of het ook met tarwemeel kan??

cynths avatar
cynths 09-08-2012

SUPER! Het is echt een heerlijk brood geworden. Ik ben alleen ook heel benieuwd of het ook met tarwemeel kan??

Marianne220565 avatar
Marianne220565 13-07-2011

Lukt het ook met volkorenmeel? Ik ben nogal van het volkorenbrood, vandaar

ingridvand avatar
ingridvand 27-10-2010

Ziet er goed uit, maar kan je dit ook in een gewone oven?

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten