Lavraki

  • Grieks, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 02-09-2010
  • Lavraki

    Lavraki

    Lavraki

  • Lavraki

    Lavraki

    Lavraki

  • Lavraki

    Lavraki

    Lavraki

Mijn collega, vriendinnetjes en ik hebben in een Grieks restaurant gegeten. Ik bestelde Lavraki (zeebaarsfilet) en vond het een smakelijk gerecht. Thuis geprobeerd voor man en zoon na te maken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 hele zeebaarsen, gefileerd
citroensap (1/2 citroen)
olijfolie
verse oregano + tijm
1 knoflookteen in stukjes gesneden

vulling
ca 250 gr. (wilde) spinazie
12 dunne schijven courgette
12 plakjes tomaat
1 rode ui, in halve ringen
1 knoflookteen in dunne schijfjes gesneden
4 Turkse pepers
vers gemalen peper
grof zeezout

geserveerd met rijst
225 gr (wilde) rijst, combipak wit +wild (AH)
1 dessertlepel venkelzaadjes
400 dl kippenbouillon
2 el olijfolie
1 plak feta, in blokjes
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
grill en bij voorkeur een speciaal rek om vis op te leggen

Voorbereiding

Spoel de 8 filets schoon en dep droog. Leg ze in een mengsel van olijfolie en citroensap met wat blaadjes oregano om te marineren ( ca 2 uur)

Bereidingswijze

Snijd de pepers in de lengte aan 1 kant open en verwijder de zaadlijst. Haal de pepers door het marinadevocht en bestrooi ze met grof zeezout.
Begin met de rijst.
Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de venkelzaadjes 1 min. Voeg de rijst toe en bak even mee. Voeg de bouillon toe, breng aan de kook en laat op zacht vuur ca 10 min. koken. Controleer of al het vocht is opgenomen (eventueel iets langer koken) en zet het vuur uit. Laat de rijst in de pan met deksel erop nagaren. Ondertussen...
Zet de oven op grillstand.
Was de spinazie en verwijder de dikke nerven, laat goed uitlekken.
Neem de filets uit de marinade. Kerf met een scherp mes het vel 3 keer in en steek een stukje knoflook onder de huid. Maal peper op de huidkant. Leg de vissen, met de huid naar boven op het grillrek (met lekplaat eronder). Verdeel wat takjes tijm over de vis. Leg de pepers tussen de vis op open plekjes op het rek.

Zet een grote koekenpan op medium vuur en verhit 2 el olijfolie. Voeg de knoflookplakjes en de uiringen toe en bak deze circa 1 min zachtjes aan.

Schuif de vis in de oven (hoog). De huidkant moet ongeveer 5 min. grillen, dan filets omkeren en nog 1 min grillen; pepers ook omkeren. Ondertussen snel verder met de groenten.
Voeg de courgetteplakjes toe aan het ui knoflookmengsel, daarna de spinazie en roerbak alles even op wat hoger vuur. Strooi nog wat verse kruiden over de groenten + peper en zout en voeg de tomaat op het laatst toe. Verwarm kort mee, zodat de tomaat niet papperig wordt.

Haal het rek met vis en pepers uit de oven.
Leg 4 filets met huidkant naar onderen op borden. Verdeel het groentenmengsel over de 4 filets en leg de andere er bovenop met huidkant naar boven. Leg op iedere vis een gegrilde peper.

De rijst kan op de borden geschept worden of in aparte schaal op tafel gezet. Strooi de fetablokjes over de rijst.
Zet zeezout op tafel, zodat ieder naar wens kan strooien.

Serveertip

In het restaurant serveerde men als bijgerecht nog een koolsalade
Omdat dit een lichtverteerbare maaltijd is, heb je nog ruimte voor een wat zwaarder nagerecht naar een recept van Ghislaine lekker met een bolletje (vanille)ijs.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten