Rendang van rundvlees

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 29-08-2010

Een heerlijk pikant Indonesisch vleesgerecht die ik graag met jullie wil delen.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
2 uien, fijngehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1tl laoswortelpoeder (galangawortel) of 2,5 cm verse laoswortel, geschild en in plakjes gesneden.
2,5 cm verse gember, geschild en in plakjes gesneden
4-6 verse rode chilipepers, van zaad ontdaan en grof gehakt.
1 onderste deel (5 cm) citroengras (sereh), fijngehakt
1tl koenjit (geelwortelpoeder) of 2,5 cm verse geelwortel, geschild en in plakjes gesneden
1kg rundvlees
1tl korianderzaad, droog geroosterd
1tl komijnzaad, droog geroosterd
2 kaffir-limoenblaadjes (djeroek poeroet), in stukjes gescheurd
2 4dl blikken kokosmelk
3dl water
2el ketjap manis
1tl tamarindepulp (asem), geweekt in 4el warm water
8-10 krieltjes, schoongeboend
zout en peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
keukenmachine of een grote vijzel

Voorbereiding

- Snijd het vlees in blokjes en doe ze in een kom.
- Pureer of wrijf het citroengras, uien, knoflook, laoswortel, gember, chilipepers en koenjit fijn in de keukenmachine of vijzel. Voeg toe aan het vlees.
- Maal de koriander- en komijnzaadjes fijn. Voeg toe aan het vlees
- Voeg de limoenblaadjs toe aan het vlees en meng alles goed door elkaar.
- Dek de kom af, laat het vlees op een koele plaats marineren.

Bereidingswijze

- Doe de kokosmelk en het water in een wok.
- Roer het gemarineerde vlees en de ketjap erdoor.
- Zeef de tamarinde en giet het vocht in de wok.
- Breng op matig vuur het mengsel al roerend aan de kook.
- Laat het half afgedekt 1,5h zachtjes koken.

- Doe de krieltjes erbij en laat alles 20-25 min zachtjes koken tot het vlees en de krieltjes gaar zijn.
- Breng op smaak en dien op.

Dit gerecht hoort tamelijk droog geserveerd te worden. Zorg ervoor dat er voldoende water is verdampt voordat u het gerecht serveert.

Bron

De oosterse keuken

Serveertip

Garneer het gerecht met knapperig gebakken uitjes, fijngesneden lente-ui en fijngesneden chilipepers.
Het gerecht wordt nog lekkerder als het een dag van te voren is gemaakt.
Lekker met boontjes.

Laatste reacties

jacqy85 avatar
jacqy85 29-08-2010

Let op als u verse chilipepers vervangt door hele gedroogde chilipepers! Mijn ervaring met hele gedroogde chilipepers is dat deze het gerecht een stuk scherper maken dan verse chilipepers. Dit is zeker het geval als u ook de gedroogde zaadjes toevoegd.

jacqy85 avatar
jacqy85 29-08-2010

Ik heb zelf 4 chilipepers gebruikt voor dit gerecht. Het gerecht is dan lekker pikant en niet al te scherp.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten