1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Surinaamse keuken
  5. nasi

nasi

Door: Dirani

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 29-08-2010

Ingrediënten 2 personen


Gekookte witte basmati rijst waaraan 2 bouillionblokjes aan toegevoegd zijn.
2 kippebouten
1 grote ui,gesnippers
4 tenen knoflook
5 eetlepels zoet-zoute ketjap van Shisado (toko)
1 bos lentuitjes gesneden
1 stukje geraspte gember (ongeveer 2 cm)
1 volle theelepel trassi
4 lepels zonnebloemolie
aromat
ve-tsin
zwarte peper
selderij


Verder heb je nodig


Rijstkoker, optioneel


Nasi kent talloze varianten, je kunt er altijd een eigen ingredient aan toevoegen, de gebakken rijst is de basis. Verder kun je talloze ingredienten eraan toevoegen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Hak de kippebouten in grove stukken en breng deze aan de kook in een laagje water met wat zout, zwarte peper en 1 teen knoflook.
Als de kip helemaal gaar en afgekoeld is, pluis het helemaal uit.

Bereidingswijze

Verhit in een wok de zonnebloemolie en bak daarin de trassi, de ui en de knoflook op een laag vuurtje.

Zet het vuur hoger.
Voeg daarna de kipstukjes toe en de gember. Schep alles voortdurend om. Voeg de ketjap toe. Doe nu de gekookte rijst erbij en schep het goed om.
Doe als laatste de gesneden bosuitjes erbij en breng op smaak met de aromat, zwarte peper en ve-tsin. Eventueel een lepeltje suiker erbij doen.

Serveertip

Nasi is heerlijk met kroepoek en een frisse komkommersalade en een sambal van atjar-tjampoer.
Voor de komkommer is er nodig:
1 komkommer in dunne schijfjes
4 korrels piment
5 kruidnagelen
3 lepels suiker
1 theelepel zout
4 eetlepels azijn aangelengd met water.
De azijn moet zoet-zuur worden gemaakt met de suiker en het zout. Doe alles in een schaal waarin de pimentkorrels en kruidnagelen inzitten. Het moet wel een paar uur trekken.

Voor de atjar sambal koop ik een flesje atjar-tjampoer van Conimex.
Doe 4 lepels in een blender met 1 hete peper en 3 eetlepels suiker.
Alles even blenderen, niet tot moes, maar in kleine stukjes.

Eet smakelijk!



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van Dirani
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top