Frites

  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 24-08-2010

Er is al lang onenigheid tussen de Wallen de Fransen over het onderwerp "La Frite". De Fransen zeggen dat de frieten genoemd in die tijd "pommes Pont Neuf" al in 1789 in Parijs werden gebakken de Wallen daartegen beweren dat de frieten in België geboren zijn … hoe dan ook in het midden van de 19e eeuw kon je zowel in Parijs als in Brussel genieten van deze knapperige jongens. Na de eerste wereld oorlog namen de Canadees en hun buren de friet mee naar Noord Amerika waar het bekend werd als French fries (hoewel niet iedereen daar mee eens is met deze uitleg). In Engeland werden ze gewoon chips genoemd.
In Nederland is de friet niet weg te denken … op straat of thuis voor de tv, de Hollander is de friet eter per uitstek. Maar te vaak wordt er thuis naar de diepvries friet gegrepen, dus hier mijn frieten.

De echt lekker friet moet in runder vet gebakken worden, oh zo heerlijk, maar met is niet gezond en bovendien is het vet niet te vinden in Nederland.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
- 4 vuist groot kruimige aardappelen
- 2 liter arachide olie
- 1 pan (liefst een frituurpan, maar een geëmailleerde pan kan ook wel en een schuim span om de friet eruit te halen)
- Keukenpapier
- Zout
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- De aardappelen schillen. Niet vergeten oogjes en blauwe plek te verwijderen, snij ze in plakjes van minimaal 1 cm dik en snij de plakjes in frieten van 1 cm, afspoelen onder koud water en goed drogen in een schone handdoek.
- Verwarm de olie tot 170 graad en hupsakee de frietjes erin. Laat 4 tot 8 mn. bakken afhankelijk van de soort aardappelen. Frieten uithalen laat uitdruipen of zetten op een stuk keukenpapier. 10 à 15 mn. laten afkoelen.
- Olie op 190 graad brengen en dan de frieten opnieuw erin gooien tot ze een mooie gouden kleur nemen.
- Dan opnieuw laten afdruipen of op keukenpapier

Bron

Jacques Baron

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten