Nasi kuning zoals mijn vader die maakte

  • Indonesisch, Bijgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 21-08-2010

Mijn vader maakte vroeger, heel af en toe, nasi kuning. Als kinderen hadden we voldoende aan nasi kuning met babi ketjap (zie recept op mijn profiel).

Lekkere kruidige en beetje zoete rijst door de santen. Wij vinden nasi kuning van pandanrijst het lekkerst.

Voor mijn vader was deze nasi kuning een gerecht dat vooral gemaakt werd als er iets te vieren was, verjaardagen, bruiloften enz... Wij eten het meestal zonder bijzondere reden. Ik maak ze niet heel vaak maar als ik ze maak dan schuiven er meestal wel wat extra mensen aan.

Omdat mijn vader niet meer leeft heb ik samen met mijn moeder heel diep in ons geheugen moeten graven, en het gerecht uitgeprobeerd, om de juiste smaak te pakken te krijgen.

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
1 kilo pandanrijst
1,5 liter water
2 pakjes kokosmelk van Conimex (200 ml per pakje)
2 theelepels zout
1,5 eetlepel kunjit
6 salamblaadjes (eventueel te vervangen door laurierblaadjes)
1 serehstengel (eventueel te vervangen door 2 theelepels serehpoeder)
5 jeruk peroet blaadjes (zijn bladeren van citroenachtige struik, eventueel te vervangen door de geraspte schil van een citroen)
Circa 125 gram roomboter
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 665,63 kcal
Koolhydraten 102,43 g
Eiwitten 10,18 g
Vetten 23,36 g
Benodigdheden
Grote stoompan.

Voorbereiding

Zie bereidingswijze.

Bereidingswijze

Was de rijst door een paar keer water op te gieten en af te gieten.
Zet de rijst op het vuur met 1,5 liter water.
Voeg alle ingrediënten toe en roer goed door totdat het water kookt.
Als het water kookt zet dan het vuur laag. Laat de rijst doorkoken tot je de bovenin de pan de rijst ziet droogkoken. Zet dan het gasfornuis laag en zet de pan op een plaatje. Op een elektrisch of keramisch fornuis kun je de plaat helemaal uitdraaien.
Na circa een half uur doe je de nasi kuning over in een stoompan, als alles erin zit maak je met een lepel een gat in het midden helemaal tot de onderkant van de pan zodat de stoom goed door de rijst kan komen.
Stoom de rijst nog minimaal 1 uur en roer een paar keer goed door waarna je er steeds weer een gat in maakt in het midden voor de stoom.

Serveertip

Lekker met babi ketjap (varkensvlees gestoofd met kruiden en ketjap manis) en sayur lodeh (groenten in saus van kruiden en santen).

En dan uiteraard de gebruikelijke dingen als kroepoek, seroendeng, atjar enz...

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

karin11213 avatar
karin11213 18-08-2013

Lijkt me ook erg lekker, dank je wel. Je hoort van mij hoe we het vonden. Groetjes Karin

lekkeropweg avatar
lekkeropweg 29-04-2012

erg lekker!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten