1. Home
  2. Recepten
  3. Dulce De Leche maken op 7 manieren.

Dulce De Leche maken op 7 manieren.

Door: will_s

  •  ,
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 20-08-2010

Ingrediënten


1 blik gezoete en gecondenseerde melk of

500 gram witte suiker, 2 liter volle melk and 1 theelepel zeezout of

1 kg witte suiker, 3 liter melk,
en 1/2 theelepel baksoda


Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.
Dulce De Leche maken op 7 manieren.

Dulce de leche ("melk snoep" in het Spaans) is een rijke en decadente saus
of een siroop, die gelijkaardig smaakt als karamel.In tegenstelling to
karamel die gemaakt is door suiker te verhitten is dulce de leche gemaakt
door gezoete melk te verhitten. Het proces is simpel maar het kan een lange
tijd duren . Dit artikel zal verschillende manieren tonen om een romige,
zoete en zijde zachte dessert maken.
Ook lekker op een sneetje brood.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

In een pot (Simpelste methode)
Doe de melk, de suiker en de bak soda (of zeezout) in een pot.
Doe het vuur op medium/medium hoog. Roer voorzichtig totdat je een homogene
massa krijgt (geen suiker brokken.
Plaats een kleine,niet metalen bord (dessert grootte) met de bodem vanboven
op de melk.Dit zal helpen met het roeren totdat het klaar is. Het bord mag
niet kleiner zijn dan de helft van de pot.Grote pot,groot bord, kleine
pot,klein bord.
Laat het alleen totdat de kleur/textuur/smaak overeenkomt met je smaak, voor
ongeveer anderhalf uur tot twee uur, dit hangt af van het fornuis dat je
gebruikt.
Deel en geniet!

In een blik
Je wil misschien de blikmethode gebruiken als je een elektrisch fornuis hebt
of als je geen probleem hebt om een gasfornuis lang te gebruiken.Deze
methode is gemakkelijker, omdat je niet constant hoeft te roeren,maar je
moet opletten en geduld uitoefenen.

Gemakkelijk he?
Verwijder het ticket van het blik van de gecondenseerde melk.Je hebt het
niet langer nodig! Als je het eraan laat zal je een knoeiboel hebben in het
water.
Boor 2 gaten in het blik met een blikopener. Boor de gaten op
tegenovergestelde zijdes. Sla deze stap niet over. Zonder deze gaten kan het
blik uitzetten en is er gevaar voor explosie.
Plaats het blik in een smalle pot en vul het met genoeg water tot ongeveer
2.5 cm van de rand.Je zal meer water moeten toevoegen tijdens het kook
proces om er zeker van te zijn dat het water onder dit niveau niet zal
verdampen.Laat het water niet onder 1.25 cm can de rand komen omdat je geen
water in de gaten wilt die je geboord hebt.

Om te voorkomen dat het blik geluid maakt in het water (omdat het vervelend
kan zijn en dat het meerdere uren moet blijven zitten)kun je een doek onder
het blik leggen.
Plaats de pot op het fornuis en zet het vuur medium vuur.
Let op het vuur totdat je ziet dat het water begint te borrelen.
Verlaag het vuur en laat het water borrelen. Er kan wat van de
gecondenseerde melk ontsnappen door de gaten. Als dit gebeurt schep het dan
op met een lepel. Laat het niet overlopen in het water.
Wacht. Hoe lang het duurt hangt af van het type dulce de leche je maakt.
Een zachte dulche de leche duurt ongeveer drie uren.[3]
Een stevige dulche de leche zal tot vier uren duren.[3]
Verwijder het blik met een ovenwand en plaats het op een vuurvaste plaat om
het te laten koelen. Wees voorzichtig als je het blik leegt,omdat je
verbrand kan geraken.
Open het blik voorzichig met een blikopener en giet het in een kom.De
bovenkant zal meer vloeibaarder zijn en er zullen meer dikkere donkere
brokken aan de bodem zitten die uitgeschraapt moeten worden.Als alles in de
kom is klop het even om de massa homogeen te maken.


In een sauspan
Je wil misschien deze methode gebruiken als je niet je fornuis
ongecontroleerd wil achterlaten voor een tijdje. De dulce de leche zal een
kortere tijd nodig hebben om te koken,maar je moet er constant in roeren of
het zal verbranden.
Leeg het blik van de gecondenseerde melk (of het melk en suiker mengsel) in
een kleine sauspan.
Zet het op een medium laag vuur en roer het voortdurend.

Neem jouw dulce de leche van het vuur als je een gekoelde theelepel met
dulce de leche als je de lepel onderste boven kan houden zonder dat het eraf
valt.[4]

Hemels!
Lepel je romige dulce de leche in een kom en geniet ervan!

Au bain marie

1. Giet het blik met de gecondenseerde melk in de bovenste kom.
2. Plaats de pot boven een pot met kokend water
3. Plaats het op een laag vuur en laat het koken tot ongeveer een uur tot
een anderhalf uur totdat het dik of toffee bruin is.
4. Klop het totdat het mengsel zacht is.
5. Schep het mengsel in een kom en geniet!

In de microgolfoven[

1. Leeg het blike gezoete gecondenseerde melk in een microgolfoven veilige
kom.
2. Zet het in de microgolfoven op medium voor twee minuten.
3. Neem het uit de microgolfoven en klop met een klopper. Wees voorzichtig;
het mengsel en de kom zullen heet blijven doorheen het proces.
4. Zet de kom in de microgolfoven op mdium voor nog eens twee minuten.
5. Neem de kom uit de microgolfoven en roer opnieuw.
6. Zet het terug in de microgolfoven op medium-laag voor ongeveer 16 to 24
minutes of totdat de melk dik word en een caramel kleur krijgt, roer voor
een paar minuten.

In de oven

1. Verwarm de oven voor op 220° C.
2. Giet de gecondenseerde melk of mengsel in een glazen taart plaat of
ondieppe bak schotel.
3. Zet de taart plaat in een grotere pan zoals een pan om te roosteren,en
voeg heet water aan toe totdat het halfweg reikt aan de zijde van de
taartplaat.
4. Bedek de taart plaat goed met alumininium folie en bak voor ongeveer 1 -
1 1/4 uur. Controleer gedurende het bakken en voeg meer water toe aand de
rooster pan als het nodig is.
5. Verwijder de dulce de leche uit de oven en laat het afkoelen.
6. Whisk until smooth.

Serveertip

Variaties
Cajeta - Mexicaanse versie can de dulce de leche gemaakt van de helft van
geite melk en de helft van koeiemelk. Genoemd naar de kleine houten doosjes
waar het oorspronkelijk in verpakt was.
Dominicaanse stijl - Wordt gemaakt door even grote delen volle melk en
bruine suiker door elkaar te mengen en dit te laten koken op medium hitte
tot het net zo dik is als youghurt; giet het in puddingvormpjes en laat het
een paar uur afkoelen. texture similar to fudge
Cortada - Veel gebruikt in de Cubaanse keuken; wordt op zichzelf gegeten;
lumpy texture
Manjar Blanco - Populair in Peru en Chili
Confiture de lait - Specialiteit van de Normandische regio van Frankrijk;
meng volle melk met de helft van zijn gewicht aan suiker; kook dit mengsel
kort en laat het daarna, op lage temperatuur, nog een paar uur doorkoken
"Boiled Condenced Milk" zoals het in Rusland genoemd wordt is erg populair
en wordt gebruikt als vulling in nootvormige koekjes, ook houdt het de twee
delen van het koekje bij elkaar, zodat het er als een echte noot uitziet.

Tips
Als je het goed afdekt en in de koelkast bewaard, blijft het wel een maand
goed.[8]
Dulce de leche krimpt tot ongeveer een zesde van het oorspronkelijke volume
van de ingredienten.[9]
Wanneer de gezoete melk gekookt wordt, wordt het onderliggende proces dat
het in dulce de leche verandert, de Maillard reactie genoemd.[10] deze lijkt
erg op caramellisering, maar is niet hetzelfde.
Gebruik een vloeibare dulce de leche als een saus voor over het toetje.
Eet dulce de leche direct uit het blik (of schep het in een schaal).
Terwijl de dulce de leche aan het doorkoken is, kun je eventueel extra water
toevoegen ter vervanging van het water dat verdampt is.
Dulce de leche wordt uitgesproken als, fonetisch gespeld, "doel-seeh deh
leh-cheh".
Met dulce de leche en pindakaas, kun je een heerlijke sandwich maken!
Harde Dulce de Leche kan gebruikt worden als taartvulling of tussen twee
koekjes, gedoopt in kokosnotenschaafsel, of overgoten met chocolade.

Waarschuwingen
Gebruik nooit een ongeopend blik bij de eerste methode. Het blik kan
openbarsten. Ook al is dit een veelgebruikte manier om dulce de leche te
maken, het is gevaarlijk en niet aan te bevelen.
Je moet de hele tijd roeren terwijl de dulce de leche is aan het koken als
je de sauspan methode gebruikt, of de melk zal aanbranden zelfs als het op
een laag vuur staat.
Overkook niet de dulce de leche, zeker als je de sauspan methode gebruikt,
omdat het gemakkelijk kan verbranden.

Bron

WikiHow



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top