50 gr boter
750 gr uien,Ui in dunne ringen gesneden
2 tenen knoflook
45 gr bloem
2 liter runder-of kippenbouillon
250 ml droge witte of rode wijn
1 laurierblad
2 takjes tijm
zout en peper
12 sneetjes stokbrood
100 gr Gruyerekaas, geraspt
Een uiensoep zoals een uiensoep moet zijn!
Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren 25 minuten, of totdat de uien diep goudbruin zijn en beginnen te karameliseren.
Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 minuten roeren. Voeg nu langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng aan de kook. Voeg het laurierblad en de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm en proef of de soep goed van smaak is. Verwarm de grill voor.
Rooster de sneetjes stokbrood, verdeel ze over de 6 soepkommen en schep de soep erover. Bestrooi met geraspte Gruyere kaas en zet de soep onder de grill tot de kaas goudbruin en gesmolten is. Dien onmiddellijk op.
Gebruik een groentebouillon voor een vegetarische soep!
meeuw405 25-10-2019
En weer gegeten vanavond. Heerlijk deze soep. Smulgroet Els
irisdekok 17-02-2018
Superlekker! Ook geen zout extra, en wat minder bloem, echt een heerlijke soep, dank je wel Groetjes Iris
lucie_sneep 20-05-2017
Lekker recept, dankzij de vele kruiden! Ik zou er alleen geen extra zout meer in doen; die van mij was wat aan de zoutige kant...er zit al zout in de bouillon nl.!
WiltsW 04-11-2016
Met onze vrienden lekker van gesmuld. Dank voor het delen.
CDB1964 29-05-2016
Ik heb de soep net gemaakt met witte wijn maar ik denk dat rode wijn toch lekkerder is, dus die gebruik ik de volgende keer want ik ga hem zeker vaker maken. Wat ik dan wel anders ga doen is veel minder bloem gebruiken, dat was echt to much.