Teriyaki-zalm met ingemaakte groenten
- Aziatisch, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Lekker en gemakkelijk Japans gerecht.
Ingrediënten 4 recipe.people
voor de zalm60 ml sojasaus
1 el fijne kristalsuiker
3 el sherry
4 zalmfilets zonder vel
350 g gestoomde of gekookte rijst, voor erbij
1 el zwarte (bij toko of goedgesorteerde supermarkt) of witte sesamzaadjes
voor de ingemaakte groenten
1 kleine komkommer of 1/2 grote, gehalveerd in de lengte, zaadjes verwijderd, in hele dunne plakjes
100 ml rijstazijn (bij toko of goedgesorteerde supermarkt)
1 tl fijne kristalsuiker
1 kleine wortel, in luciferreepjes
1/2 daikonradijs (bij toko of goedgesorteerde supermarkt) of rettich, in luciferreepjes
2 el Japanse ingemaakte gember (opnieuw bij toko of goedgesorteerde supermarkt), fijngesneden
Benodigdheden
BakplaatVoorbereiding
Roer de sojasaus, suiker en sherry in een kleine kom door elkaar om de suiker te laten oplossen. Leg de vis en een ondiepe schaal, schenk het sojamengsel erover en laat 30 min. marineren in de koelkast.
Doe intussen voor de ingemaakte groenten de komkommer in een zeef boven een kom. Bestrooi met 2 tl zout en laat 10 min. staan. Spoel goed af en dep droog met keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 180C.
Bereidingswijze
Laat de azijn en suiker in een steelpan op laag vuur 5 min. zachtjes koken. Laat licht afkoelen en schep de komkommer, wortel, daikon en gember erdoor. Laat afkoelen terwijl je de zalm bakt.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de zalm op de bakplaat, schenk de marinade erover en bak 8-10 min. tot de zalm net gaar is.
Bron
delicious. apr. 2009
Serveertip
Serveer de zalm met rijst en de ingemaakte groenten en bestroi met sesamzaadjes.