Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Spekkoek
  4. Spekkoek , een echt typisch Indische lekkernij

Spekkoek , een echt typisch Indische lekkernij

Door: will_s

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 10-07-2010

Ingrediënten


7 grote eieren
100 gram meel
250 gram roomboter
250 gram basterdsuiker
1 zakje vanille suiker
2 eetlepels koffieroom
10 theelepels kaneel
3 theelepels kardemom
3t theelepels kruidnagel (gemalen)
3t theelepels nootmuskaat
3 theelepels anijs
2 theelepels zout

Rond bakblik met doorsnede van 22 cm
Mixer
2 beslagkommen
2 gewone kommen
2 opscheplepels of 2 soeplepels (moeten wel dezelfde maat hebben)
Zeef



Spekkoek is een echt typisch Indische lekkernij, een specialiteit, die een
lange ambachtelijke bereidingswijze vergt.
Maar als het klaar is, heb je ook
een ware delicatesse. Het is een ronde cake.
Zo lekkerrrrr.

Zoals al eerder gezegd is, het recept is vrij bewerkelijk omdat je het laag
voor laag in de oven moet bakken. De naam ´spekkoek´ is hiervan ook
afgeleid: er zit dus géén spek in, maar door de gelaagdheid van bruine met
witte lagen heeft het de structuur van spek.
Je bent er ongeveer anderhalf uur mee bezig,
vandaar dat spekkoek vaak alleen bij speciale gelegenheden
gemaakt wordt.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bakblik invetten met beetje boter en met bloem bestuiven.

Bereidingswijze

Scheid de eiwitten en de dooiers van elkaar en doe ze in 2 aparte
kommen.
De eiwitten en de dooiers, elk apart goed loskloppen.
Pak 1 beslagkom en voeg de boter en basterdsuiker toe en mix ze goed
door elkaar.
Bloem zeven en erbij doen en weer goed mixen.
De geklopte eiwitten en de dooiers erbij doen en goed door elkaar
mengen
Vervolgens de koffieroom toevoegen en weer goed door elkaar mixen.
De vanillesuiker en zout toevoegen.

Ondertussen grill voorverwarmen.

Pak de 2e beslagkom en deel vervolgens het beslag in tweeën.

In de ene beslagkom alle kruiden bij het beslag toevoegen en alles goed
door elkaar mixen, zodat je een bruin beslag krijgt.

In de andere beslagkom zit dus het witte beslag, waar verder niets meer
aan gedaan wordt.

Neem het ingevette bakblik en leg er een laag bruin beslag op. (ongeveer
2 á 3 mm)

Plaats het bakblik in het midden van de ovengrill en laat het in
ongeveer 3 minuten gaar worden. (zodra het laagje gaat kleuren is het
goed)

Is het laagje gaar, bakblik eruit en doe je er een laagje wit op.

Deze handelingen herhaal je totdat het beslag op is - zowel het bruine
als het witte beslag.

Let op: de bovenste laag moet bruin zijn.

Als de spekkoek klaar is, even testen of het goed gaar is, door met een
satéprikker er voorzichtig in te prikken.

Komt het er droog uit, dan is het gaar. Anders nog ongeveer 5 á 10
minuten in de oven op 180 graden gaar laten bakken.

Serveertip

Tip: de spekkoek is erg machtig, dus het lekkerst is deze cake als je
het in dunne plakjes snijdt.

Ook ideaal als lekker nagerecht na de Indische rijsttafel!

Bron

Gekregen.



Deel dit recept

Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top