1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Pizzabodem: goedkoop, gemakkelijk èn glutenvrij !

Pizzabodem: goedkoop, gemakkelijk èn glutenvrij !

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 16-06-2010

Ingrediënten 3 personen


225g gekookte aardappelen
60g boter / margarine
125g maizena
zout
eventueel bakpoeder
eventueel knoflookpoeder


Verder heb je nodig


Zeef


Maak van je restjes aardappel gemakkelijk een smakelijke GLUTENVRIJE PIZZABODEM !!

Dit recept is een aangepaste versie van een recept uit het boek "Verrukkelijk & Snel Italiaans Koken". Daarin wordt zelfrijzend bakmeel gebruikt in plaats van maizena. Een glutenvrije vertaalslag is dus snel gemaakt. Ik vond deze glutenvrije pizzabodem nergens op een nederlandstalige coeliakie site. Voor zover ik kan zien is er wel een recept op een engelstalige site dat hierop lijkt, maar daar gebruikt men naast aardappelen weer(duur) glutenvrij meel. Als geld nu werkelijk geen rol speelde...
Nu ik meer en meer mensen om mij heen tref met glutenintolerantie, (vriendin, vriend, nicht, collega..) vind ik het uitdagend iets te bedenken wat bij zou kunnen dragen om eten tot een feest te maken - met eenvoudige, doch voedzame middelen - die zelfs bij kruidenier Grootgrut te verkrijgen zijn.
Eet smakelijk!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Kook de aardappelen of gebruik een restje koude aardappelen.
De aangegeven hoeveelheid is misschien te weinig voor 4 personen - ik heb het aantal personen naar 3 gedownscaled. Als de vulling te nat is of teveel vocht op gaat leveren tijdens het bakken, zal de dunne (poreuze) bodem slap worden. Dat is een manco bij veel pizzas. Misschien kun je dan vooraf meer bindmiddel aan de vulling toevoegen?

Bereidingswijze

1) Zijn de aardappelen nog warm? Prak ze fijn en meng de boter er gelijkmatig doorheen. Laat verder afkoelen. Zeef de maizena en meng dit met het zout (en evt. bakpoeder en evt. knoflookpoeder) tot een soepel deeg. Ga verder naar 3).

2) Heb je een koud restje aardappelen? Prak ze fijn. Knijp de boter door de maizena met wat zout (en evt. bakpoeder en evt. knoflookpoeder) tot een kruimig geheel. Meng dit door de aardappelprak. Ga verder naar 3).

3) Door het deeg door een zeef te drukken, krijg je een heel mooi soepel en egaal deeg (zonder aardappelklontjes).

4) Rol het deeg rechtstreeks uit op de bakplaat: de bodem blijft namelijk nogal floppy.

5) Maak de pizza af met jouw favoriete topping. Nog even 15 à 20 minuten op 200oC in de oven en klaar!

Serveertip

Bakpoeder geeft een wat luchtiger effect maar gaf bij mij ook een droger en meliger resultaat: "een minder prettig mondgevoel" - volgens mijn uiterst kritische testpanel thuis. Misschien heb ik teveel bakpoeder gebruikt? Experimenteer dus maar naar smaak, zoals met knoflookpoeder en/of andere kruiderij.
Als je geen glutenintolerantie hebt, kun je i.p.v. maizena ook zelfrijzend bakmeel gebruiken, zoals in het bovengenoemde kookboek staat.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van joostvanbommelstein


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van joostvanbommelstein
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top