Uiencompote
- Nederlands, Bijgerecht
- 30-60 min.
Uiencompote voor allerlei soorten vlees. Een schepje suiker haalt het natuurlijke zoet van uien naar boven. Deze uiencompote van mooie rode sliertjes is een lust voor het oog.
Uiencompote
Een schepje suiker haalt het natuurlijke zoet van uien naar boven. Deze uiencompote van mooie rode sliertjes is een lust voor het oog.
Ingrediënten
500 g rode uien1 eetlepel tijmblaadjes
3 eetlepels kristalsuiker
1 dl rode wijn
½ dl rode-wijnazijn
scheutje olijfolie
klontje boter
zout
peper
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 843,53 kcal |
Koolhydraten | 82,24 g |
Eiwitten | 6,49 g |
Vetten | 42,70 g |
Voorbereiding
Pel de uien en snij ze in halve plakjes. Haal die een beetje los van elkaar. Verhit de boter samen met de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui rustig op laag vuur tot de sliertjes zacht zijn (circa 10 minuten). Voeg de tijm en de suiker toe, schep even om en laat een minuutje karamelliseren. Giet de wijn en azijn erbij. Strooi er zout en peper over.
Bereidingswijze
Laat zonder deksel een half uur rustig sudderen tot de uien gaar zijn en bijna al het vocht verdampt is tot een dikke siroop. Laat afkoelen en schep over in een schaaltje.
Houdbaarheid: 1-2 weken in de koelkast.
Bron
suikerinfo
Serveertip
Serveren: Serveer op kamertemperatuur. Of even opgewarmd in de oven in kleine bladerdeegcupjes bij wijze van borrelhapje. Deze uiencompote smaakt bijvoorbeeld heerlijk bij varkenskarbonades, lamsvlees biefstuk .