Artisjokken met mosterdvinaigrette

  • Frans, Streekgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 05-05-2010

Laat gerust weten wat jullie ervan vinden!

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
• 4 verse artisjokken
• 1/2 citroen
• Water
• Zout

Voor de mosterdvinaigrette:
• 15 eetlepels goede lichte olijfolie
• 5 eetlepels witte wijnazijn (1 deel azijn voor 3 delen olie) + eventueel nog wat extra scheutjes
• 1 eetlepel balsamicoazijn
• 1½ eetlepel goede scherpe mosterd
• ½ eetlepel fijngehakte verse groene kruiden (dragon, bonenkruid, peterselie)
• 1 sjalot
• 1 klein lookteentje
• Water
• Peper
• Zout
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Een grote geëmailleerde of een roestvrij stalen ketel.

Voorbereiding

Hoewel artisjokken (een plant die tot de familie van de distelachtigen behoort) tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar zijn, loopt het eigenlijke seizoen (van de echte Bretoense artisjokken) van mei tot oktober. Het is dan ook aangeraden om in deze periode artisjokken klaar te maken.

Bereidingswijze

Was de artisjokken en breek de steel (de eigenlijke bloemstengel) met een draaiende beweging af zodat de dikke vezelige draden mee uit de bloembodem komen. Snij het breukvlak glad en wrijf zo snel mogelijk een halve citroen overvloedig tegen de onderkant van de groente om te voorkomen dat deze zwart verkleurt. Verwijder daarna de kleine harde blaadjes aan de onderkant (bevatten geen vlees) en snij de top van de artisjokken af met een scherp mes. Leg ze vervolgens in een ruime pan met gezouten kokend water waar een halve citroen in werd uitgeknepen (gebruik hiervoor een roestvrijstalen of geëmailleerde pan omdat de artisjokken anders bruin zullen kleuren) en plaats een bord bovenop de drijvende groenten zodat ze mooi onder water blijven. Kook daarna voor 30-40 minuten onder deksel (de eigenlijke gaartijd hangt af van de grootte en de versheid). Zodra de onderste blaadjes zacht zijn en gemakkelijk van de artisjok kunnen worden geplukt, is de artisjok gaar.

Maak ondertussen de mosterdvinaigrette. Snipper hiervoor eerst de sjalot heel fijn en los in een grote kom een mespuntje zout op in azijn. Voeg vervolgens de olie en de mosterd toe en klop stevig met de garde tot er een romige vinaigrette ontstaat (het mengsel zal binden door de mosterd). Voeg een heel klein scheutje water toe en klop nog eens goed door met de garde. Meng er daarna de sjalot, een geperst teentje look en de groene kruiden onder, en kruid met peper en zout. Proef of er eventueel nog wat mosterd of azijn bij moet naar eigen smaak. Bewaar de vinaigrette vervolgens in de koelkast tot de artisjokken klaar zijn en verdeel nadien over 2 sauskommetjes.

Haal de artisjokken uit het water wanneer ze gaar zijn en laat ze even ondersteboven uitlekken in een zeef. Serveer ze daarna in hun geheel met de vinaigrette. Trek de blaadjes van de groente af met de handen, doop ze in de vinaigrette en eet het malse onderste gedeelte op (de binnenste blaadjes kunnen zelfs bijna in hun geheel worden opgegeten). Wanneer men aan het binnenste gedeelte van de artisjok komt, ziet men het hooiachtige binnenste (de nog niet ontwikkelde bloemblaadjes) dat verwijderd moet worden met een vork of lepel zodat het smakelijke hart van de artisjok (de bloembodem) vrij komt te liggen (let op, dit kan zeer heet zijn).

Bron

Is een algemeen bekend klassiek recept

Serveertip

Bij artisjokken drinkt men bij voorkeur water, omdat er een stof in de artisjok zit die onze smaakpapillen voor korte tijd aantast waardoor we een verkeerde smaakindruk krijgen. Zeer hinderlijk dus wanneer we er bijvoorbeeld een goede wijn bij zouden drinken. Water daarentegen krijgt een wat zoete smaak.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten