1. Home
  2. Recepten
  3. Ierse keuken
  4. Taart
  5. Zalig zoete clementine - amandeltaart (hele bijzondere taart

Zalig zoete clementine - amandeltaart (hele bijzondere taart

  • Iers, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 28-04-2010

Ingrediënten



    4 tot 5 clementines (of appelsienen) ong. 375 gram
    6 eieren
    225 gram fijne kristal suiker
    250 gram gemalen amandelen (amandel poeder (Meel)
    1 opgehoopte koffielepel bakpoeder


Verder heb je nodig


Springvorm van 23 cm; pan; keukenmachine of blender;kom evt. alu folie; bakpapier; mixer


Zalig zoete clementine - amandeltaart (hele bijzondere taart
Zalig zoete clementine - amandeltaart (hele bijzondere taart
05-01
05-01
Zalig zoete clementine - amandeltaart (hele bijzondere taart
Zalig zoete clementine - amandeltaart (hele bijzondere taart

Zacht, smeuig, verfijnd van smaak, deze cake/taart zal zeker hoge ogen gooien
en ipv. mandarijnen kun je ook appelsienen gebruiken of zelfs citroenen (maar dat lijkt mij te zuur!)

Even het volgende voor de duidelijkheid betr. de gemalen amandelen:
In sommige tokos of winkels met Turkse waren kan je amandelmeel of amandelpoeder kopen.
Je kunt het ook zelf maken, van bijvoorbeeld ongepelde amandelen (goedkoper dan gepelde).
Weeg de hoeveelheid amandelen af die je nodig hebt voor je recept, of meer om een voorraad aan te leggen.
Kook ze 3 minuten in een pan of in een glas in de magnetron, de amandelen moeten helemaal onder water staan.
Koel ze in een zeef met koud water af, of giet ze af en laat ze gewoon afkoelen.
De amandelen kan je nu gemakkelijk uit hun velletjes knijpen (ze vliegen alle kanten op).
Als ze helemaal droog zijn, rooster je ze in een droge pan (met antiaanbaklaag), dit verhoogt de smaak van de amandelen.
Maal ze nu in een foodprocessor of iets dergelijks goed fijn.
Je hebt dan je eigengemaakte amandelmeel, met nog wat grotere korreltjes.
Dat is alleen maar lekker in je taart of cake.
Je kunt de grotere korreltjes er ook vanaf scheppen en over ijs strooien, of opnieuw fijn malen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 190 graden C

springvorm invetten en de randen met bakpapier bekleden

clementines heel goed afboenen

Bereidingswijze



    Breng de clementines of appelsienen in een pan met KOUD water aan de kook (met schil)
    en laat ze 2 uur zachtjes koken (wel zachtjes anders kunnen ze openbarsten)
    Laat ze afkoelen en snijd ze dan in kwarten en haal de evt. pitjes eruit.
    Hak alles, dus ook de schil, in de keukenmachine (of blender) tot pulp
    Klop de eieren met de suiker tot een bleek en luchtig mengsel
    Voeg amandelen en bakpoeder toe
    Meng goed.
    Roer er vervolgens de mandarijnen pulp door.
    Giet het beslag in de bakvorm en zet hem ongeveer 1 uur in de oven, Na 30 /40 min. bovenkant afdekken met folie(anders wordt hij te donker)
    Als de taart gaar is, af laten koelen op een rooster, maar in de vorm laten!!
    Pas als hij helemaal afgekoeld is uit de vorm halen
    De taart is het lekkerst als hij 1 dag oud is.

Serveertip

Nog een tweede manier om amandel meel te maken:

Amandelmeel is te koop bij natuurwinkels of maak zelf amandelmeel. Leg wat witte amandelen op een bakplaat en rooster ze in de oven op 175ÂșC in 10 minuten goudkleurig. Laat ze iets afkoelen en maal ze in de keukenmachine fijn.

Bron

Recept wordt vermeld in leesboek van V.Clayton



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ruthbrock


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van ruthbrock
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top