Kip tajine uit de slowcooker
- Marokkaans, Hoofdgerecht
- > 120 min.
In Marokko wordt dit s ochtends in de Tajine naar de Hamam gebracht waar ze het voor een paar dirham de hele dag warm houden bij het vuur dat de Hamam heet houdt. s avonds na het werk kom je het ophalen en is de schotel klaar. Een uurtje meer of minder doet er niet toe. Dus s ochtends 15 minuten voorbereiding, en s avonds vijf minuten couscous maken is alles.
De relatief lage temperatuur wordt hier het best bereikt met de slow cooker (tip: kijk op amazon.co.uk voor goedkope slow cookers. In Nederland zijn ze veel te duur!)
Ingrediënten 4 personen
tl=theelepel; el=eetlepelscheutje olijfolie
4 kipfilets, 1 per persoon in dobbelstenen
1 aubergine in dobbelstenen
1 grote ui in dunne schijfjes
2 winterwortelen, of anders waspeen
50 gram gedroogde of iets meer verse cranberries
50 gram gedroogde abrikoos
vocht & kruiden:
kwart liter kippenbouillon
1 klein blikje tomatenpuree
1 el citroensap
1 el bloem
1 teen knoflook uit de pers, of in dunne schijfjes
1 tl gemalen komijn
1 dobbelsteen gember in vijzel fijngestampt of ander zeer fijn gesneden
1 tl kaneel of een doormidden gesneden kaneelstokje
Als je van pittiger houdt: 1 chilipeper, zonder pitjes fijngesneden, of een tl sambal, of chilipoeder
verder ergens tussen de 150 tot 200 gram couscous, afhankelijk of je voor en nagerecht hebt, en of je grote eter bent.
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 516,79 kcal |
Koolhydraten | 61,86 g |
Eiwitten | 37,88 g |
Vetten | 10,95 g |
Benodigdheden
Tajine of slow cooker (crock pot)Voorbereiding
(1) Olijfolie in braadpan verhitten.
Voeg toe: kipblokjes
Voeg toe: auberginestukjes
even braden, tot kip bruin maar niet gaar
(2) Haal van vuur af. In slowcooker of tajine.
Daarbovenop in lagen:
ui + wortel + cranberry + gedroogde abrikoos. Is niet erg als niet netjes, maar nette laagjes staat wel mooier.
(3) Meng alle ingrediënten bij "vocht en kruiden" geen couscous. Gooi alles in de slow cooker of tajine
(4) 8 uur in slow cooker, of tajine op de kleine sudderpit - waar je normaal stoofvlees op bereid.
Bereidingswijze
Maak couscous zoals op verpakking. Doe deze op bord en plaats de saus er mooi half over heen
Bron
Met handen en voeten van een oud mannetje in een Hamman in Marakkech
Serveertip
In schijfjes gesneden komkommer.
Hierbij drink je mint thee, of desnoods Wijn: Sauvignon Blanc