Kiptajine met pruimen gebakken amandelen en sesam
- Marokkaans, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
- Geplaatst op 12-04-2010
Een heerlijke Marokkaanse kiptajine met de zoete "touch" van gecaramelliseerde pruimen en versierd met gebakken goudbruine knapperige amandelen en geroosterd sesamzaad....
Ingrediënten
1 grote (boeren)kip of 4 haantjes;2 fijngehakte uien;
4 geperste tenen knoflook;
zout en peper naar smaak;
1 koffielepel gemberpoeder;
1/2 koffielepel kurkumapoeder;
1/4 of 1/2 afgestreken koffielepel kaneelpoeder;
een paar draadjes saffraan (naar keuze);
water (ongeveer 1/2-3/4 liter);
Olie.
Voor de gedroogde pruimen:
500 gram ontpitte gedroogde pruimen;
3 eetlepels suiker;
1 flinke eetlepel roomboter;
1 koffielepel kaneelpoeder;
1 dl. water.
Voor de versiering:
1 kommetje witte amandelen, bruin gebakken in wat hete olie;
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes.
Voorbereiding
Verhit (zonnenbloem-)olie in een pan en braad daar de kip (of de haantjes) om en om in een paar minuten in aan.
Voeg de gehakte uien, de geperste knoflook, de specerijen, zout en peper naar smaak aan toe.
Roer alles goed om en laat een paar minuten al omscheppend meebraden totdat de uien een kleurtje krijgen.
Voeg er dan water aan toe totdat alles nog nét niet onder staat.
Bereidingswijze
Breng weer aan de kook en zet het deksel op de pan.
Laat ongeveer 35-45 minuten zachtjes koken.
De kip moet gaar en zacht zijn en de bouillon ingekookt tot een dikke geurige saus.
Zet, terwijl de kip kookt, een pannetje op het gas en doe daar de roomboter, de pruimen, de suiker, de kaneelpoeder
en het water in; roer alles goed om en breng aan de kook.
Laat zachtjes en al roerend koken totdat het water met de boter, suiker en kaneel is ingekookt tot een siroop.
Bron
Serveertip
Je kunt, als je dat wilt, meteen de pruimen en de siroop toevoegen aan de kip in de pan, maar je kunt er ook voor kiezen om de kip op een mooie schaal te scheppen, de saus ervan er over- en omheen gieten en de pruimen daar dan overheen verdelen en versieren met de gebakken amandelen.
Strooi er tot slot de geroosterde sesamzaadjes overheen.
Gloeiendheet opdienen met daarbij lekker Marokkaans brood.
Laatste reacties
Heb ik meegenomen. Lijkt me echt heerlijk.
Klinkt super!