1. Home
  2. Recepten
  3. Belgische keuken
  4. Gebraiseerde witloof met worst

Gebraiseerde witloof met worst

Door: jayaar

  • Belgisch, Streekgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 12-04-2010

Hoewel witloof tegenwoordig het hele jaar door te verkrijgen is, loopt het eigenlijke seizoen van oktober tot april. Vooral in het begin van het seizoen is de witloof van superieure kwaliteit.

Laat gerust weten wat jullie ervan vinden!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Ingrediënten 2 personen


• 6 verse stevige witloofstronken (volle grond). Witloof verkleurt door blootstelling aan licht en wordt dan iets groener en bitter. Let er daarom op dat de stronken mooi licht van kleur zijn.
• 2 grote worsten van gemengd gehakt
• 2 eetlepels shoyu (milde sojasaus)
• Vers citroensap
• 1 eetlepel bruine suiker
• Nootmuskaat
• Roomboter
• Peper
• Zout
• Water


Verder heb je nodig


Gietijzeren stoofpot


Voorbereiding

Snij het bittere uiteinde van de witloofstronken, maar let op dat de blaadjes hierdoor niet beginnen afvallen. Maak een klein kruisje met een scherp mes in de voet van de stronken, zodat de hardere onderkant even snel zal garen als de zachtere bovenkant. Verwijder indien nodig de verslenste buitenste bladeren en was de stronken.

Bereidingswijze

Snij de bittere conus uit het midden van de witloofstronken, maar let er op dat de blaadjes hierdoor niet loskomen. Verwijder indien nodig de verslenste buitenste bladeren en was de stronken.

Laat vervolgens voldoende roomboter smelten in een gietijzeren stoofpot en leg er het witloof in. Laat aan elke kant mooi lichtbruin kleuren en besprenkel met wat citroensap (opletten dat er geen pitjes meekomen). Kruid vervolgens met peper, zout en nootmuskaat en strooi 1 eetlepel bruine suiker over de stronken zodat het geheel mooi kan karameliseren. Overgiet daarna met een bodempje water (niet meer dan een halve centimeter hoog) en 2 eetlepels shoyu (dit zal de natuurlijke zoete smaak in het witloof naar boven brengen). Draai het vuur vervolgens lager en laat 30-40 minuten zachtjes braiseren onder deksel (kan ook iets langer zijn). Prik om de gaarheid te controleren met een scherp mes door het achterste gedeelte van de stronken. Wanneer het binnenste niet langer hard aanvoelt en geen weerstand meer vertoont, zijn ze gaar. Doorprik in de laatste 15 minuten de worsten, leg deze tussen het witloof en draai zowel de worsten als het witloof regelmatig om.

Serveertip

Kruid bij met peper en zout wanneer het witloof en de worsten gaar zijn en serveer met lekkere aardappelen!



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jayaar
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Volgend recept
Top