Appelcake van louise

  • Nederlands, Tussendoortje
  • 60-120 min.
  • Appelcake van louise

    Appelcake van louise

    Appelcake van louise

  • Appelcake van louise

    Appelcake van louise

    Appelcake van louise

  • Appelcake van louise

    Appelcake van louise

    Appelcake van louise

  • Appelcake van louise

    Appelcake van louise

    Appelcake van louise

  • Appelcake van louise

    Appelcake van louise

    Appelcake van louise

  • Appelcake van louise

    Appelcake van louise

    Appelcake van louise

  • Appelcake van louise

    Appelcake van louise

    Appelcake van louise

Ik heb zelf even geëxperimenteerd, ik wilde een appelcake maken met mijn zelfgemaakte vanille-extract. (dus geen vanille-essence, dat is kunstmatig)- Zie de link bij serveertips.- Vindt je vanille-essence prima of heb je geen zin om vanille extract te maken of kan je het niet kopen? Geen probleem toch? Enfin, mijn eerste experiment was lekker maar viel bij het eerste plakje al totaal uit elkaar, geen succes dus , alhoewel er geen kruimel overbleef! De 2e cake was heerlijk dus zet ik hem op smulweb. Wil je hem een keer proberen? Leuk, het recept klopt als een bus. Ik zet hem op Smulweb omdat ik - die altijd recepten opberg- ze daarna nooit meer kan vinden als ik ze nodig heb!- nu kan ik het gewoon opzoeken op Smulweb met één klik op een knop.

Deel dit recept

Ingrediënten
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram bloem.
  • 4 eieren
  • Of gebruik ± 16 gr eigengemaakte vanillesuiker. (Zie bij serveertips)
  • 2 flinke theelepels bakpoeder.
  • Geraspte schil van 1 citroen plus het sap van 2 citroenen.
  • 1 eetlepel vanille-extract (of merg van 1 vanille stokje of 1 theelepel vanille essence)
  • 2 appels (ik heb Golden Delicious gebruikt) andere optie, Goudrenet of Bramley maar die waren niet verkrijgbaar op dit moment.
  • Snufje zout.
  • Wat margarine om de cakevorm in te vetten.
  • Voor het glazuurlaagje;
  • 100 g poedersuiker- gezeefd.
  • ongeveer 1½ eetlepel citroensap
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Cakevorm met 1½ liter inhoud, kommen en kommetjes, mixer, fijne rasp, citruspers.

Voorbereiding

  • Oven voorverwarmen.
  • Elektrische oven: 160 °C; Heteluchtoven: 140 °C
  • Zet alles van te voren klaar. Zorg dat boter, eieren enz op kamertemperatuur zijn. Zeef de bloem, bakpoeder en de poedersuiker.
  • Weeg alles af. Schil de appels en snij in vrij kleine stukjes. (of misschiennog beter- probeer ik een volgende keer- rasp de appels.
  • Vet je vorm in en bekleed hem met bakpapier of vet hem in en bestrooi met bloem. (ik bekleed hem met bakpapier).
  • Boen 1 citroen goed af en leg hem heel even in heet water (komt de oliën uit de poriën.) boen weer en spoel hem dan af onder de koude kraan en droog goed af.
  • Rasp de schil van 1 citroen en zet apart.
  • Pers de citroenen uit en verdeel het sap in 2 aparte bakjes.(1 voor de cake en 1 voor het glazuur).
  • Druppel wat van het citroensap over de stukjes of geraspte appel en strooi de vanille suiker eroverheen, doorroeren.
  • Cakeblik met wat margarine invetten en "plak" er bakpapier in. (of strooi er bloem of paneermeel in en klop overtollig eruit). Tip- ik smelt de margarine in de magnetron en dan "kwast" ik de cakevorm in.
  • Splits eerst de eieren en doe ze in aparte kommetjes.

Bereidingswijze

  • Klop eerst de eiwitten in een ontvette kom met de mixer en voeg de helft van de suiker toe en klop tot de eiwitten mooie pieken vormen. Zet even apart.
    Doe de boter in een kom en voeg de andere helft van de suiker toe en mix 4-5 minuten met de mixer.(wordt de cake heel luchtig).
  • Voeg dan één voor één de eierdooiers , snufje zout,de geraspte citroenschil en de rest van het citroensap en vanille extract (of essence of merg) toe aan de goed gemixte massa.
  • Meng nu eerst de helft van het eiwit door het boter mengsel en schep er daarna de rest erdoor.
  • Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder beetje voor beetje toe en schep met een spatel alles luchtig door elkaar.(niet roeren gewoon "omscheppen").
  • Doe eerst een laagje beslag in de cakevorm, verdeel een heel dun laagje appel en weer beslag enz.
    Bovenste laag moet beslag zijn.
  • Zet de cake net iets onder het midden in de oven (2e richel) en bak voor 1- ¼ uur op 160 graden.
  • Haal uit de oven en test met een satéstokje of andere houten prikker of de cake gaar is, als hij gaar is kleeft er niets meer aan het stokje.
  • Laat de cake ongeveer 20 minuten in de vorm afkoelen, leg dan een rek op de vorm en keer hem om zodat hij kan uitwasemen en afkoelen.
  • Ondertussen maak je het glazuurlaagje.
  • Roer ongeveer 1½ eetlepel citroensap door de poedersuiker en zet apart tot de cake koud is
  • Smeer dan de glazuur uit over de cake met een (pannenkoeken)mes.

Serveertip

  • Heerlijk bij een kopje thee of koffie. Hij blijft bovendien lekker lang vers.
  • TIP; Met een verwarmd mes is de cake makkelijker te snijden.
  • Link naar Vanille-extract.
    http://www.smulweb.nl/1376590/koken/recept/Vanille-extract-zelf-maken

  • Vanille suiker zelf maken:
  • Uitgeschraapt vanillestokje in een potje met suiker doen, deksel erop en al heel snel wordt de suiker vanillesuiker- iedere keer dat je een stokje gebruikt het bij de vanillesuiker stoppen. Gaat perfect! Geen geur/kleurstoffen alleen vanillesuiker,

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

alidada avatar
alidada

Doorsturen

Home Recepten