1 el olijfolie
2 uien (gehakt)
4 teentjes knoflook (fijngehakt)
500 g bruine rijst
400 g tomaten (uit blik, met sap, gehakt)
1 blikje tomatenpuree
1 tl gedroogde dragon
1 tl gedroogde basilicum
1 tl gedroogde oregano
1 rode paprikas (zaadlijsten verwijderd, grof gehakt)
1 groene paprikas (zaadlijsten verwijderd, grof gehakt)
2 stengels selder (fijngehakt)
1 bakje champignons (gesneden)
150 g peultjes (gedopt en gehalveerd)
100 g erwten (diepvries)
100 g gehakte cashewnoten
zout & peper (versgemalen)
Dit is de klassieke paella in zijn vegetarische versie. U kan deze paella het best serveren met knapperig stokbrood en een gemengde salade. Maak ook eens gebruik van een mengsel van bruine en witte rijst. De bijhorende witte wijn kan u ook eens vervangen door ongezoet appelsap. En eventueel kan u zelfs eens wilde paddestoelen gebruiken in plaats van champignons.
Grote paëllapannen kun je huren of kopen bij http://www.cookfusion.be/paellapannen/vegetarische-paella.php. Daar haalde ik dit lekkere recept vandaan
Verhit de olie en fruit de ui en het knoflook tot deze zacht zijn.
Voeg de paprika en de rijst toe en laat het geheel nogmaals 4-5 min. bakken, tot de rijst transparant is. Schep af en toe om.
Voeg de bouillon, wijn, tomaten, tomatenpuree en kruiden toe. Laat het mengsel 10-15 min. zachtjes koken. Roer af en toe.
Voeg de stukken paprika, selderij, champignons en peultjes toe en laat het geheel 30 min. koken tot de rijst gaar is. Roer af en toe en voeg indien nodig bouillon toe.
Voeg de erwten en de cashewnoten toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
Variaties: gebruik eens een mengsel van bruine en witte rijst. Vervang de witte wijn door ongezoet appelsap. Gebruik wilde paddestoelen in plaats van champignons.
Tip van de kok: als je het gerecht van tevoren wil bereiden, moet je zorgen dat het niet helemaal gaar is. Voeg het water of bouillon toe en verwarm het. De erwten voeg je pas op het laatste moment toe, omdat ze anders hun kleur verliezen.
Als de erwten gaar zijn, schep je de paella in een warme schaal.
Bestrooi de paella met peterselie en garneer het geheel met partjes citroen en olijven. Direct serveren.
_infinity_ 30-03-2010
Dag Ankie, leuk dat je het recept meeneemt.
Het recept op de site waarvan ik het heb gehaald had allemaal rare verhouding voor de ingredienten, maar ik ken het klassieke recept goed, en het is toch een beetje naar eigen inzicht toevoegen van de verschillende ingredienten. Ik zal het aantal personen aanpassen naar 8. Ik denk wel dat het dan juist uitkomt (als ik hem voor 4 personen maak doe ik ong. de helft van de aangegeven hoeveelheden erin). Voor wijn zou ik 1 1/2 dl nemen en het voor de tomaten en kruiden toevoegen. succes ermee!
ankie43 30-03-2010
Hoi, dit lijkt me erg lekker. Heb het favoriet gezet en zal je nog laten weten hoe we het vonden. Heb wel twee vraagjes:is dit niet gewoon voor 4 personen en hoeveel wijn moet erin? groet van Ankie