1. Home
  2. Recepten
  3. Brood als hartig hapje

Brood als hartig hapje

  •  , Brood
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 28-03-2010

Ingrediënten


We starten met het maken van het deeg, dat gemaakt wordt van :
225 gram meel
een theelepel zout
een theelepel suiker
15 gram boter (volle eetlepel)
8 tot 15 gram droge gist (hoe meer spullen je er doorheen mengt, hoe meer
gist je nodig hebt)
150 ml handwarm water



Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje
Brood als hartig hapje

Het maken van brood komt feitelijk op het in de juiste hoeveelheid vermengen
van meel, zout, suiker, vet, gist en water.
Met dit mengsel maak je deeg, en daar kun je brood van bakken,
maar je kunt er ook iets doorheen mengen en er een hartig hapje van bakken.
Beide zal ik hier laten zien.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Aan het meel voegen we het zout toe :
En het suiker :
De boter erbij :
Doorroeren. Goed mengen !
Gist erbij.
Overgiens is het zo dat, als je luchtig tot zeer luchtig brood wilt, je het
gist eerst 5 minuten in het handwarme water moet laten "wakker worden".
Weer goed mengen.
En hopla, in 1 keer het water erbij :
Goed doorroeren.
Goed doorroeren tot de deegbal van de wand loslaat, dus niet meer plakt. Dan
de bal op een bemeeld oppervlak leggen.
En kneden, kneden, kneden. Echt een paar minuten doen.

Ik heb twee teentjes knoflook fijngesneden. Het deeg heb ik verdeel in twee
porties.
De rechter bal wordt een naturel broodje, de linker bal wordt een knoflook
broodje.

Van de "knoflook deegbal" heb ik een stukje afgehaald en dat rol ik uit.
En snijd ik in stukken :
Op elk stuk leg in een kers-tomaatje (cherry tomato) :
Dichtvouwen en goed dicht maken.
Daarna de deegballen met olie (ik neem hier Bertolli olijfolie DELICATO
voor, omdat je die lekker zacht van smaak is).
Als extraatje strooi ik er wat sesamzaadjes over.
Bedekken met folie. Normaal neem ik aluminium-folie, maar voor de foto is
doorzichtige folie beter.
Goed afdekken en een uurtje laten liggen op een niet tochtige plaats, lekker
warm
Rijzen maar...

Bereidingswijze

Een ingevet bakblik......vullen we met de deegballen.
En nu in een voorverwarmde oven 240 graden Celcius, gasstand 8.

Kartiertje tot 20 minuten bakken.
Klaar, en meteen op een rooster, zodat de broden goed en snel afkoelen en
hun condens kwijt kunnen.

Het brood kun je gebruiken met wat jam of suiker, of gewoon bij de pasta of
soep.
De hartige hapjes zijn ideaal als borrel(/bier)hapje, en je kunt er talloze
variaties op maken.
Je zou ze ook kunnen vullen met lekker aangekruid gehakt, dat je hebt
losgebakken, en net voordat het gaar als vulling in het deeg hebt gestopt.

Als je ze maakt met naturel deeg, en ze vult met wat jam, en dan met
roomboter inwrijft, en dan kwartiertje bakt, heb je lekkere eenhaps
gebakjes.
De dapperen onder ons bestooien ze, voor het bakken, met wat chocolade
hagelslag.

Serveertip

Dit is het dan geworden :
Na een kwartiertje doe ik er zakjes om, om te voorkomen dat de broden
uitdrogen. Daarna gaan ze in een broodtrommel.

Omdat ze gemaakt zijn met boter, zijn ze enkele dagen houdbaar.
De regel is : hoe meer boter, hoe langer houdbaar.

Bron

Aschwin



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top