Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Banket
  • 60-120 min.
  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

  • Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

    Cake (appelcake)Een topcake Stap voor stap

Cake is heerlijk voor bij de koffie of thee, maar kan ook prima als desert
dienen. Kortom, een veelzijdig inzetbaar keukenprodukt.

De basis van cake is een deeg van gelijke gewichts-hoeveelheden zelfrijzend
bakmeel, suiker, boter en eieren.
Meng de suiker en de boter tot een mooie massa, voeg één voor één al
roerende de eieren toe en daarna het meel erbij.
Mengen en het deeg is klaar.
Voor een vorm van 2 liter heb je 250 gram van elk nodig. Dat is totaal dus
ongeveer 1 kilo.
Tijdens het bakken zal dat rijzen tot circa 2 liter, ongeveer twee maal het
startvolume.
Je bakt de cake in 80 tot 90 minuten in een voorverwarmde oven van 140
graden (hetelucht) of 160 graden in een convectieoven.
Zo, dat was het dan. Simpel he?
En ik ben uitgegaan van het basisrecept dat ik heb gebruikt voor het maken
van een smakelijke appelcake.

Deel dit recept

Ingrediënten
Dit zijn de ingrediënten voor het basisrecept:
250 gram suiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram kippe eieren, dat zijn ongeveer 5 eieren grootte M
250 gram roomboter, op kamertemperatuur
een klein beetje zeezout

Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Als je geen weegschaaltje hebt neem je gewoon het pakje boter en gebruik je
dat als maatgever.
Neem net zo veel meel als het gewicht van het pakje boter.
Met wat inzet kun je dat best wel op gevoel doen.
Zo ook voor de suiker. En dan nog vijf eieren erbij.
Komt echt wel goed. Gewoon effe kop erbij houden.

Voor een appelcake is het basisrecept aangevuld met appel:

Ik heb er ook limoen bij gedaan omdat die zo heerlijk combineert met appel
en je cake erg speciaal maakt.
Je kunt ook de appel en de limoen weglaten en werken met kruiden als
kruidnagel, foelie, nootmuskaat en kaneel.
Vanillesuiker past ook erg goed. Laat je fantasie werken...

Om te weten hoeveel appels je nodig hebt neem je het lege bakblik en vul je
de bodem met appels. Je ziet meteen al dat één appel echt te weinig is.

Het bakblik is nu geheel gevuld met appel en dat is de maat: 4 appels.

Weer terug naar het basisrecept: Ik laat zien hoe je het deeg maakt. Daarna
komen de limoen en appels er bij. Maak je een gewone cake, dan kun je dat
stuk dus overslaan.
In een kom meng ik de suiker, het zout en de boter tot een gladde massa.

Als de massa glad is voeg je één voor één de eieren toe. Telkens nadat je
een ei toevoegt goed doorroeren tot je weer een mooie massa hebt.
De eiwitten zullen mooi verdeeld worden met de vetten van de boter en de
zetmeel & koolhydraten van het meel.
Het zout is de katalysator en door de overvloed aan koolhydraten in de
suiker gaat het eiwit langzaam binden en wordt het sterker.
Er is nu een mooi gladde massa.
Als extraatje voeg ik limoen toe.
Was de limoen goed en daarna rasp je ongeveer de helft van de schil in het
deeg.
Rasp alleen de groene buitenkant en probeer het wit, dat daar onder zit,
niet mee te nemen.
Dat wit bevat veel pectine en wordt in de cake bitter.
De twee limoenen knijp of pers je uit: Het sap moet bij het deeg.
Meng de limoen raspsels en het sap door het deeg tot je weer een gladde
substantie hebt.

Voeg meel toe. En hoewel ik geen fan ben van keukenhulpjes gebruik ik toch
een meelverstuiver.
Je kunt meel gewoon zonder meelverstuiver toevoegen, maar met verstuiver kun
je makkelijker mengen en krijg je een iets luchtiger deeg.
Verder maakt het niet zo veel uit hoor. Je kunt ook uitwijken naar een
zeef, maar dat is iets meer geklieder.

Het deeg is goed zodra het met flinke klonten van de lepel valt.
Tijd om het bakblik te beboteren.

Je kunt een kwastje gebruiken, maar met de hand gaat het ook hoor: Zorg er
voor dat je het bakblik van binnen voorziet van een boterlaagje.
Voeg wat bloem toe om zo de binnenkant van een meellaagje te voorzien.
Beweeg het blik rond en laat het meel mooi aan de boter plakken.
Klop overtollig meel af.
En nu de appels. Snijd ze in mooie partjes en verwijder het klokhuis.
De cake kan opgemaakt worden.
Een laagje deeg op de bodem van het blik.
Prik er de helft van de appels in.
Weer een laagje deeg.
En nu de rest van de appels er in.
En dan het toplaagje deeg.
Strijk het toplaagje mooi glad af.

Bereidingswijze

En dan de oven in.
Na 80 tot 90 minuten zou de cake gaar moeten zijn. Als je er met een
saté-prikker in prikt moet deze droog blijven.
Dan is hij gaar. Droog wil zeggen dat hij wel nat wordt van de boter, maar
er blijft geen deeg aan kleven.
Haal de cake uit de oven en leg deze, in het blik, omgekeerd op een
keukenrooster.
Dan kan hij mooi ademen. Laat hem 10 tot 15 minuten zo liggen.

Dan kan het blik er af.
Na 10 minuten weer het blik er op. Dan blijft de cake mooi "nat".
Laat de cake afkoelen. Na één tot twee uur kun je serveren.
Of bewaar hem voor later op de dag of de dag erna.

Bron

Aschwin

Serveertip

Mmmmm. Errug lekkur.....

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

will_s avatar
will_s

Doorsturen

Home Recepten