1. Home
  2. Recepten
  3. Ongelooflijke zelfgemaakte vleesbouillon

Ongelooflijke zelfgemaakte vleesbouillon

Door: jayaar

  •  , Soep
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 25-03-2010

Ingrediënten 8 personen


• 5 liter zuiver water
• 1 groot stuk soepvlees met mergpijp (boullie)
• 1 runder- of kalfschenkel
• 2 extra mergpijpjes
• 3 uien
• 2 sjalotten
• 5 stengels pijpajuin met groen
• 5 grote wortelen
• 4 selderstengels met groen
• 3 preistengels met groen
• 2 grote groene koolbladeren
• 4 rijpe San Marzanotomaten of Romatomaten
• 4 knoflookteentjes
• 4 laurierblaadjes
• 3 takjes gedroogde tijm
• 8 takjes bladpeterselie
• Bonenkruid
• Marjolein
• 8 witte peperkorrels
• 3 gekneusde jeneverbessen
• 2 kruidnagels
• Olijfolie of zonnebloemolie
• Peper
• Zout
• Facultatief: 3 eiwitten om de bouillon nadien te klaren


Verder heb je nodig


Gietijzeren stoofpot
Schuimspaan


Laat gerust weten wat jullie ervan vinden!

Ontdek meer:

Voorbereiding

Koop groenten van goede kwaliteit.

Bereidingswijze

Leg de stukken vlees (zonder de mergpijpjes) in een grote gietijzeren pot en overgiet met
5 liter koud zuiver water. Breng onder deksel samen met de laurier, tijm, peterselie, bonenkruid, marjolein, jeneverbessen, kruidnagel en peperkorrels op een laag vuur aan de kook. Wanneer het water zachtjes begint te koken (het is zeer belangrijk dat de bouillon nooit echt kookt, maar enkel heel zachtjes suddert), schep dan met een schuimspaan al het schuim van het water (dit zijn onzuiverheden die door het koken vrijkomen uit het vlees). Laat ongeveer 1 uur heel zachtjes onder deksel verder sudderen.

Breng ondertussen een pot met water aan de kook, kruis de tomaten in aan de onderkant en dompel 1 minuut onder in kokend water. Laat ze nadien schrikken in een kom ijswater zodat ze makkelijk kunnen worden ontveld. Halveer ze daarna en verwijder de pitjes met een lepel.

Pel vervolgens de uien, sjalotten en knoflook en snij in grove stukken. Schil daarna de wortelen en was alle andere groenten zorgvuldig. Snij alles in kleine stukjes en stoof even aan in olijfolie zonder dat de groenten verkleuren. Door de ingrediΓ«nten fijn te snijden, zullen de smaken beter overgaan in de bouillon.

Voeg alle groenten daarna toe aan de pot met vlees en breng het water weer langzaam tot tegen het kookpunt aan. Let wederom goed op dat het water nooit echt kookt zodat de bouillon niet onnodig troebel (blind) wordt. Laat gedurende twee uur onder gesloten deksel zachtjes trekken op een laag vuur en roer het geheel af en toe eens goed door. Verwijder indien nodig regelmatig de onzuiverheden aan de oppervlakte met een schuimspaan. Let erop dat de groenten goed gaar zijn, want dan pas heeft de bouillon voldoende getrokken. Voeg in het laatste uur van de bereiding de 2 extra mergpijpjes toe.

Wanneer de bouillon klaar is, laat deze dan met de groenten en het vlees een uurtje afkoelen op een koele plaats (niet in de koelkast omdat de bouillon anders kans loopt zuur te worden), en zeef alles daarna door een fijne zeef die bekleedt is met een vochtige fijnmazige zeefdoek (theedoek/kaasdoek/neteldoek). Let op dat er zeker geen groenten- of vleesresten in de bouillon achterblijven. Kruid goed af met peper en zout en laat het geheel met 1/5 inkoken zonder deksel (om zo de smaak te concentreren).

Als je de bouillon achteraf wil klaren (helder maken), laat deze dan opnieuw afkoelen tot kamertemperatuur (mag echt niet warm meer zijn) en voeg er 3 halfstijfgeklopte eiwitten aan toe. Breng alles terug aan de kook, terwijl je goed blijft roeren (vooral op de bodem om te voorkomen dat het eiwit zich daar vastzet) en laat alles tijdens het roeren nog 2 minuten doorkoken. Zeef de bouillon vervolgens weer op dezelfde manier als voordien.

Serveertip

Deze bouillon is zeer geschikt om in te vriezen in potten van 1 liter zodat ze later verwerkt kan worden in sauzen of soepen.

De boullie kan achteraf warm of koud worden opgegeten met een likje goede mosterd. De mergpijpjes kunnen op een grote boterham of toast worden gesmeerd met wat verse peper en zeezout.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jayaar
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top