Griekse vleesschotel
- Grieks, Ovenschotel
- 60-120 min.
Heerlijke ovenschotel met lams of schapenvlees
Ingrediënten 4 personen
500 g lamvlees of schapenvlees2 aubergines
2 courgettes
2 paprikas
2 uien
3 aardappels
4 tomaten
0,5 tl oregano
4 el olie
2 tenen knoflook
1 laurierblad
1 kaneelstokje
sap van 1 citroen
2 el tomatenpuree
1 kopje water
2 tl bouillon-poeder peterselie of basilicumblaadjes
2 tl zout
0,5 tl peper
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 469,91 kcal |
Koolhydraten | 32,44 g |
Eiwitten | 33,18 g |
Vetten | 20,90 g |
Benodigdheden
Ovenschaal
Voorbereiding
Het vlees eerst koud spoelen en goed afdeppen. Verwijder het meeste vet, maar niet alles. Snij het in ong. 2 cm grote blokjes. Leg ze in een diep bord bestrooi ze met de kruiden. Zorg dat de kruiden overal goed in het vlees kunnen doordringen, door alles met de hand te mengen. De geschilde en geperste knoflooktenen, laurierblad en kaneel toevoegen, de pan afsluiten en het vlees ca. 10 minuutjes laten smoren.
Bereidingswijze
Intussen kunnen de groenten klaargemaakt worden; was de aubergines, courgettes en de van hun zaad en zaadlijsten ontdane paprikas en laat ze uitlekken. Snij alles in 2 cm grote reepjes. Pel de tomaten deel ze in vieren. Schil de aardappelen en was deze ook, daarna in kleine blokjes snijden (wederom 2 cm). Schilt ook de uien en snij ze in mooie ringen. De uien en aardappelen kunnen eveneens tussen de groenten worden gelegd.
Meng in een schaaltje het citroensap, samen met de tomatenpuree, het water, de bouillon evenals de fijngehakte peterselie. Roer alles goed door elkaar en giet dit mengsel dan uit over de groentenmix. Dan sluit u de ovenschotel luchtdicht af met aliminiumfolie en schuift hem in de voorverwarmde oven. In ongeveer 60 min gaar laten stoven.
Bron
receptenbundel