Chocolate fudge

  • Amerikaans, Tussendoortje
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 11-03-2010
  • Chocolate fudge

    Chocolate fudge

    Chocolate fudge

Nigella Lawsons supermakkelijke fudge die iedereen kan maken, en waar iedereen verliefd op wordt. Het is zo gemaakt, maar je moet alleen wel een paar uurtjes wachten op het resultaat!

Deel dit recept

Ingrediënten
1 blikje gecondenseerde melk van friese vlag (te vinden bij de kokosmelk) 2 eetlepels boter, 350 gram pure chocolade, vulling naar keuze. Nootjes, gedroogd fruit of iets dergelijks.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
steelpannetje, bakblik of siliconenvorm, hakblok en een diepvries

Voorbereiding

Volgens Nigellas recept voeg je pistache noten toe. Dit heb ik eerder gedaan met het euroshopper merk van de Albert Heijn. Dit was een goede hoeveelheid. (Maar je moet wel eerst alle pistachenootjes pellen!)
Experimenten met hazelnoten en pindas zijn ook allemaal goed verlopen. Dus ik zou zeggen: experimenteer er op los!
Maak de nootjes een beetje stuk met een stamper en vijzel of in de keuken machine. zorg ervoor dat je geen gruis krijgt! Er moeten wel echt stukjes zijn, dat ziet er namelijk heel mooi uit.

Bereidingswijze

Het is gelukkig niet nodig om au bain marie te werken. Maak het blikje gecondenseerde melk open en leeg het in het steelpannetje. Hak de chocolade in stukjes. Doe deze bij de melk en voeg de 2 lepels boter toe. (Ik gebruik zelf roomboter) verwarm dit langzaam al roerend op het fornuis. voordat je het weet is de chocolade en boter gesmolten. Dan kun je nu kiezen: de fudge is klaar, of je voegt nog iets toe.
Roer de stukjes door het chocolade mengsel heen, maar bewaar een beetje gruis.
Nu ga je het mengsel overgieten. Ik neem altijd een siliconenvorm. zorg ervoor dat de laag niet te dun is. (De vorm dus niet te groot!)
Dan kan je er een beetje notengruis overheen strooien. Laat het een tijdje afkoelen. Nu zet je het geheel in de koelkast of in de vriezer. (Ik heb geen geduld voor de koelkast)
Na een paar uur, of een nachtje stort je de plak fudge uit de vorm en snij je er met een groot keukenmes vierkantjes van. Werk snel, want fudge wordt op kamertemperatuur plakkerig! Bewaar de fudge in een plastic bakje in de koelkast.

Bron

Nigella Lawson

Serveertip

Dit is een geweldig cadeautje. Koop een glazen schaaltje of een leuk blik bij de Xenos* of 2e hands winkel. Als je echt indruk wilt maken, energie over hebt, of heel plakkerige fudge hebt kan je de stukjes inpakken in stukjes keukenpapier, met een mooi touwtje er omheen gestrikt.
* Bij de Xenos kan je overigens ook vaak goede kwaliteit pure chocolade op de kop tikken voor een zachte prijs.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

twinny2002 avatar
twinny2002 18-11-2014

lekker met stukjes oreo :)

elles1970 avatar
elles1970 07-04-2014

Gemaakt van het weekend, zonder de roomboter en zonder noten. Heerlijk! Volgende x maak ik het met de pistache nootjes erin.

wideciro avatar
wideciro 30-03-2014

Dankjewel voor je recept, lijkt me heerlijk!

Lammy1954 avatar
Lammy1954 30-03-2014

Leuk recept dat ik graag mee neem om eens te maken. Groetjes Lammy

miepen avatar
miepen 22-04-2013

gemaakt! En echt heerlijk! Zo makkelijk om te maken. Ik heb het recept aangehouden en ik had precies genoeg om 2 siliconen Tupperware tartelettevormen mee te vullen. 1 vorm naturel gelaten om te genieten van de heerlijke romige pure smaak, 1 vorm na het verdelen in de vormpjes, bestrooid met studentenhaver en even aagedrukt zodat het goed blijft zitten. Na een aantal uren komen de fudges zeer makkelijk uit de vorm. De helft smullen we zelf lekker op, de andere helft ga ik mooi inpakken als cadeautje. Dit wordt zeker vaker gemaakt!

mobiel_1364111374 avatar
mobiel_1364111374 21-04-2013

Ik heb het net gemaakt had wel geen siliconen vorm dus in een kleine bakblik gedaan zal mij benieuwen of ik het er heel uit kan storten, de smaak is in ieder geval wel goed!

olinka1 avatar
olinka1 21-04-2013

Ben morgen jarig, ik ga het zeker maken.

omaroeltje avatar
omaroeltje 21-04-2013

Ik maak dit regelmatig maar heb er nog nooit geen boter ingedaan. Wel allerlei soorten noten en mini marshmellows, maar ook rozijnen, krenten of gedroogde cranberry`s. Eigenlijk kun je eindeloos varieren. Ik heb trouwens nooit last van plakkerige fudge, misschien omdat het zonder boter is?

pwiggers avatar
pwiggers 14-03-2013

Wat een leuk recept. Neem ik graag van je mee. Inderdaad leuk cadeau! Bedankt, Petra

Lind8808 avatar
Lind8808 13-03-2013

Dit recept is ook superleuk door gebruik te maken van twee soorten chocolade. Ten eerste ziet het er lekker uit en ten tweede is het ook super qqua smaak. Gebruik de helft van de gecondenseerde melk en meng deze met de helft van de pure chocolade. Giet die in de vorm met je vulling naar keuze. Laat deze uitharden in de koelkast en maak wanneer die is uitgehard de gecondenseerde melk op met de helft van het gewicht in witte chocolade. Stort die over de uitgeharde fudge uit en laat opnieuw uitharden. Snij vervolgens plakken en die plakken in reepjes (lengterichting). Zo krijg je een fudgeduo van witte en donkere chocolade.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten