Champignonsoep

  • Frans, Voorgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 09-03-2010

Champignonsoep zelf maken is eigenlijk kinderspel. In 20 minuten zet je een heerlijke champignon soep op tafel.
Ik heb vandaag een wat chique variant gemaakt: licht gebonden en met een vleugje witte wijn. De wijn geeft het een heerlijk accent.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
* 250 gram champignons
* 5 dl kippenbouillon
* 5 dl volle melk
* 1 ui
* 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
* 30 gram boter
* 30 gram bloem
* 1 flinke scheut fruitige, droge witte wijn
* 1 teentje knoflook
* witte peper
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

De soep is gebonden op basis van een blanke roux. Roux is een mengsel van gelijke delen boter en bloem. Om soep te binden heb je minimaal 30 gram bloem en 30 gram boer nodig. Wil je een stevigere soep, gebruik dan 50 gram van beide ingredienten.

Snipper de ui heel fijn en pers de teen knoflook uit. Smelt de klont boter in de soeppan op een rustig vuur.

Laat de boter niet kleuren. Fruit de ui en doe de knoflook erbij.
Laat de ui niet bruin worden, maar bak deze glazig. Doe de bloem in een keer in de pan en roer deze met een houten spatel door de boter en massa tot er een soort deeg is. Roer even goed door: je wilt geen klonten. Voeg nu langzaam de melk toe, terwijl je blijft roeren.

Voeg vervolgens de champignons toe en breng het mengsel rustig aan de kook. Voeg vervolgens de kippenbouillon toe.

Blijf de champignonsoep de hele tijd goed roeren. Melk brandt nou eenmaal snel aan en daar word je soep niet beter op.

Hak wat bladpeterselie heel erg fijn met je koksmes. Doe ca. 2 lepels vlak voor het opdienen door je zelfgemaakte soep, samen met een flinke scheut witte wijn.
Breng de soep op smaak met peper en eventueel wat zout.

Laatste reacties

didoroelofsen867 avatar
didoroelofsen867 15-08-2019

Volgens mij kan dat prima!

WillemienEnsing avatar
WillemienEnsing 15-08-2019

Is het ivm kans op aanbranden ook mogelijk om eerst de bouillon toe te voegen en daarna pas de melk?

margokool avatar
margokool 17-07-2017

Heerlijk en makkelijk recept! Bedankt voor het delen... Ik had geen witte wijn maar rosé gebruikt. Ook heel smakelijk.

Nelly5744 avatar
Nelly5744 10-02-2016

Verrassend! Voor herhaling vatbaar!! En niet moeilijk.

njamnjamstyle avatar
njamnjamstyle 04-01-2015

Was lekker! Dank voor het recept, de beschrijving van roux ene de werkwijze. Vrgr. , Henk

petoeke2 avatar
petoeke2 29-04-2014

Hartelijk dank voor het recept! Ik heb het meegenomen liefs Anita

SmulStinkertWeb avatar
SmulStinkertWeb 11-12-2012

Die boer in dit gerecht is echt de finishing touch. Kan je ook locaties toevoegen waar ik exact een lekker stuk boer van 30 gram kan vinden. Dankjewel

lienemien78 avatar
lienemien78 29-02-2012

Het was echt heerlijk..... hmmmm

Nicky666 avatar
Nicky666 26-10-2011

Dat was erg lekker! Het was de allereerste keer dat ik een champignonsoep maakte (en de tweede keer dat ik een roux maakte), maar voor mij geen kant en klare champignonsoep meer, hoor!!

aaja avatar
aaja 13-03-2011

Lijkt me heerlijk!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten