De ultieme saté - pinda saus
- Internationaal, Saus/dressing
- 10-20 min.
NIET VEEL WERK, HEERLIJKE SMAAK!!!
Deze zelfgemaakte Saté Saus is net even anders dan die uit potjes, zakjes, korrels en anderszins.
De basis is ordinaire Pindakaas, SIMPEL en ZOOO lekker!!!
Ik maak het meestal bij de Hete Kip en altijd bij de Saté.
Eet & Geniet!
Ingrediënten
- 1 uitje- Sambal Badjak (extra heet) of Brandal (geen Oelek!)
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel olijf/zonnebloemolie
- 1 scheut(je) Ketjap (de zoete versie, zoals Manis) naar smaak
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ a 1 pot (de lekkerste voor dit gerecht is van AH, het spijt me) Pindakaas (liefst met, of zonder stukjes noot)
- 1 a 2 Kop/glas water
LET OP!:
Gebruik voor de Sambal en Ketjap GEEN Conimex! Ik gebruik voor de Sambal het merk Koningsvogel en voor de Ketjap de witte plastic flessen uit de Toko of de beter gesorteerde supermarkt. Eigen merken van de Toko zijn vaak ook heel OK.
Benodigdheden
- (steel) pan met dikke bodem
- (Scherp)mes
Knoflookpers
Voorbereiding
Stap 1
Snij de ui echt klein , met een scherp mes (niet met de keukenmachine doen!
Daar wordt de ui bitter van doordat de cellen kappot worden geslagen).
Zet alle overige ingrediënten klaar.
Bereidingswijze
Stap 2
Neem de pan met dikke bodem en zet deze op een gemiddeld vuur, voeg de olie toe (niet teveel! Uit de pindakaas komt ook veel olie!).
Voeg de klein gesneden ui toe en pers er de knoflook bij, even aanfruiten en nu neem je de pan van het vuur.
Nu voeg je de pindakaas toe, de sambal (naar smaak; vaak is een theelepel sambal Badjak voldoende), de paprikapoeder en een scheut Ketjap.
Nu plaats je de pan weer op het, niet te hoge, vuur. De massa goed roeren, door de warmte wordt de pindasaus in wording vanzelf steeds dunner en komt de pinda-olie vrij.
HET GEHEIM VAN DE SMID
Veel mensen stoppen nu en de saté saus is klaar, niet deze saté saus, je moet nog één ding doen…
Stap 3
Als de saus de juiste dikte lijkt te hebben bereikt komt het glas water in het spel.
Je giet een scheut water bij de saus en roeren, eerst lijkt hij dunner te worden maar dan gaat hij `schiften`, en DAT is de bedoeling!!!
De saus wordt nu heel donker en weer dik, als dit niet direct gebeurd weer een scheut water erbij, uiteindelijk lukt het wel.
Door het `schiften` worden de smaken veel intenser en anders, veel lekkerder!
Je eet straks geen verdunde pindakaas met toevoegingen , maar Saté Saus!
Nu de saus dik en donker is kan je twee dingen doen, het vuur uitzetten en de saus later, wanneer je hem nodigt hebt afmaken, of direct de saus afmaken voor gebruik.
Stap 4
Nu de saus is `geschift`/ingekookt, voeg je meer water toe, uiteindelijk wordt de saus weer dunner, net zoveel water toevoegen totdat de saus de door jou gewenste dikte heeft, ikzelf houd van dikke Saté saus, maar zeker niet iedereen.
Nu opdienen en smullen!!!
TIP
Vaak houdt men de Saté Saus warm op de grill van de BBQ of warmhoudplaatje, grote kans dat de saus dan weer dik wordt…
Gewoon weer even op het vuur en water toevoegen en roeren tot de gewenste dikte.
Eet & Geniet!
Bron
Recept van Moeders via vriendin uit `70-er jaren
Serveertip
- Hete (of minder hete) Kip
- Perfecte saté
- Alles waarbij je het lekker vindt