1. Home
  2. Recepten
  3. Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v

Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v

  •  ,
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 11-02-2010

Ingrediënten 4 personen


Runder bieflapjes, circa 150 gram per persoon
400 gram runder gehakt, dat is 100 gram per persoon
4 zoete appels (bv Elstar), dat is één appel per persoon
5 dikke uien , dat is één ui voor de vulling, en dan per persoon één ui voor
de saus
4 grote tomaten (per stuk circa 200 gram), dat is één tomaat per persoon
1 bol knoflook , per vier personen één bol
2 limoenen , per persoon een halve limoen
1 citroen
2 glazen goede sterk smakende rode wijn (per persoon een half glas) voor de
saus
1 kippenei voor de vulling (per vier personen één ei) (het ei is niet
afgebeeld)
kruiden (niet afgebeeld) :
4 eetlepels gemberpoeder (per persoon één eetlepel)
4 theelepels zeezout kristallen (per persoon één theelepel)
4 theelepels gedroogde tijm (per persoon één theelepel)
4 theelepels gedroogde oregano (per persoon één theelepel)
vers gemalen zwarte peper uit de molen, hoeveelheid naar eigen smaak/inzicht
(ongeveer evenveel als de hoeveelheid oregano)



Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Gestoofde bakrolletjes met appel ,geweldig toprecept !Stap v
Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Schil één ui en snijd deze héél fijn. Echt versnipperen.
Neem het gehakt en kiep deze in een grote kom.
Voeg ongeveer de helft van de versnipperde ui toe.
Kook je voor meer dan vier personen, en heb je dus meer dan de afgebeelde
400 gram gehakt, voeg dan alle ui toe.
Heb je nu ui over, dek het schaaltje dan netjes af en voeg het restantje ui
straks aan de saus toe.
Voeg het gemberpoeder en het zeezout toe.
Maal circa 1 theelepel zwarte peper door het mengsel.
Breek een eitje in de kom.
Meng goed.

Het prepareren van de bieflapjes.
Leg op een vlak werkoppervlak een stuk aluminiumfolie en strooi er de helft
van de tijm en de helft van de oregano over.
Maal er net zo veel zwarte peper over als er oregano ligt.
Leg de bieflapjes op dit oppervlak, de kruiden zullen nu dus de onderkant
van de lapjes kruiden.
Strooi het restant van de kruiden over de bovenkant van de lapjes.
En maal er evenveel peper over als er oregano is gestrooid.
Wrijf de kruiden in het vlees.

Leg netjes zes touwtjes op ongeveer twee centimeter afstand van elkaar.
Leg er dwars een gekruid bieflapje op.
In het midden van het bieflapje leg je in de lengterichting een rolletje
gehaktmengsel.
Rol het lapje dicht (het is niet zo heel erg als het niet helemaal perfect
sluit).
En trek de touwtjes aan en knoop deze vast. Je snoert het vlees nu dus in.
Oh ja, je hoeft de touwtjes niet hard aan te trekken, het gaar er enkel om
dat het lapje zijn vorm behoud.
Knip de overschotten van de touwtjes vlak bij de knoop af.

Dek de rolletjes goed af met bv aluminiumfolie en leg ze in de koelkast.
Omdat bieflapjes in tien tot vijftien minuten gaar zijn, en rundergehakt
ook, hoeven ze maar kort mee te smoren.
Aan het einde van het smoren komen ze er dus bij.
Maar in de tussentijd wil je ze goed bewaren, en dat gaat dus in de
koelkast.

Schil de uien en snij ze in grove stukken.
Breek de bol knoflook en verwijder de schilletjes van de teentjes.
De knoflook hoeft niet gesneden te worden, want ze zal in haar geheel
meesmoren en zo een heerlijk zoete smaak afgeven.
Snijd de appels in kwarten en verwijder het klokhuis.
Snijd de appel in partjes van drie per kwart, dus zon twaalf partjes per
appel.
Snijd de citroen door midden en besprenkel de appelpartjes met citroensap.

Het citroensap dringt in de appelpartjes in, en geeft deze zo een heerlijke
smaak.
Daarnaast voorkomt het zuur in de citroen verdere verkleuring van de appel
en houd ze de smaak van de appel echt in de appel en laat deze niet
vervliegen.

Bereidingswijze

De bereiding
Doe dit ruim vooraf je gaat serveren.
De bereiding duurt namelijk zon 4 tot 5 uur, dus start vroeg genoeg, bij
voorkeur in de late ochtend of vroege middag.
In een braadketel verwarm je zon 8 eetlepels olijfolie.
Reken 2 eetlepels per ui.
Voeg de uien toe.
Roer ze meteen goed om.
En nu zachtjes bruin bakken. Om de tien minuten roer je om, zeker niet
vaker, want dan worden ze niet bruin.
Het bruinings-proces is het carameliseren van de ui : De ui wordt steeds
zoeter en krijgt een heel aparte smaak.
Doe dit één keer, en je beseft welke geweldige smaak je krijgt. Oké, het
kost wat tijd (60 tot 90 minuten),
maar je krijg een heel diep smaakpatroon dat je gerecht echt heel smaakvol
maakt.

En nu de ui bruin is, is het tijd om af te blussen : Het bakproces wordt
beëindigd en het smoorproces begint.
Omdat je vocht toevoegt zal de temperatuur, die in olijfolie circa 160
graden is, zakken tot net onder de 100 graden Celsius.
Dat komt omdat water (in het afblusvocht zit water) niet warmer dan 100
graden kan worden.
En juist door deze lagere temperatuur kun je andere kookeigenschappen
toepassen :
Zo wordt de tomaat dadelijk heel netjes gegaard, en kunnen de carotenen
(rode kleurstoffen) in de tomaat ongeschonden
uit de tomaat komen en met de olijfolie gaan binden tot een heerlijke
gebonden saus. En ook nog heel gezond ook nog !
Met de rode wijn blus ik af.
Meteen goed omroeren en alle aanbaksels los roeren.
De tomaten erin.
Nu een liter water erbij.
En een beetje (circa 1 flinke eetlepel) zeezout erbij.

Het inkookproces wordt uitgevoerd zonder deksel op de pan.
Na een klein uurtje op laag vuur zijn de tomaten gaar genoeg om ze fijn te
stampen.
Laat de saus nu nog eens twee uur zachtjes inkoken. De tomaten worden steeds
gaarder en vormen heerlijke smaakcombinaties met de olijfolie.

Beslissingsmoment : Verdere bereiding duurt nog een uurtje.
Je kunt nu stoppen en de saus laten afkoelen en weer opwarmen als het bezoek
er is.
Als de saus weer op temperatuur is gaan de teentjes knoflook erbij.
Meteen gevolgd door de appelpartjes.
Knijp de limoenen uit boven de pan.
Laat de saus een half uurtje zachtjes doorkoken. Intussen kun je de groenten
en de aardappelen voorbereiden en koken.
Leg de vleesrolletjes in de pan en duw ze onder.
Deksel op de pan. Vanaf nu twintig minuten aftellen tot serveren

Serveertip

Bereid de groenten verder voor of zet de toetjes alvast in de
koelkast/diepvries.
Neem geen toetjes met room of ijs, dat past niet bij het gerecht (is in deze
combinatie niet koosjer).
Neem bv. halve perziken op siroop, stukjes peer, aardbeien, etc. die je met
een rum/honingsaus aanzoet.
Net voor het serveren wat cacaopoeder of kokossnippers er over. Mmmm.

Het gerecht is klaar. Proef of de saus goed smaakt en voeg eventueel wat
suiker toe.
Neem wat vloeistof uit de pan en bind die in een pannetje met wat maïzena.
Dat is de saus die je over het geserveerde gerecht giet.
Serveer per vleesrolletje ook wat partjes appel mee.
Het overschot aan appelpartjes serveer je in een apart schaaltje op tafel,
waar je nog wat saus over giet met een klein scheutje honing en een beetje
gemalen kaneel er over.

Serveer er bijvoorbeeld erwtjes en worteltjes bij en wat gekookte
aardappelen.

Bron

Aschwin



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top