Salsa (7 varianten)

  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 26-01-2010

Deel dit recept

Ingrediënten
Salsa:
5 grote, rijpe rode tomaten, 3 teentjes knoflook gepeld, 2 bossen lenteuitjes fijngehakt, 1 kop grof geknipte koriander of 4 eetlepels gedroogde koriander, 3-4 verse jalapeno pepers, 2 eetlepels citroensap of het sap van 1/2 citroen, 1 theelepel zout

Instant-tomatensalsa - voor 6 personen:
400 g tomaten uit blik, 1 teentje knoflook, 3 bosuitjes, een paar druppels tabasco, zout en vers gemalen zwarte peper

Barbecuesalsa:
300 ml tomatenketchup, 1 ui, fijngehakt, 2 tomaten ontdaan van zaad en fijngehakt, 2 eetlepels plantaardige olie, 2 teentjes knoflook fijngehakt, 1 cm verse gemberwortel fijngehakt, 150 ml vers geperst sinaasappelsap, 3 eetlepels sojasaus, 3 eetlepels honing, 1 theelepel Engelse mosterd

Pestosalsa:
4 eetlepels pijnboompitten, 2 grote tenen knoflook fijngehakt, 1 kleine rode chili zonder zaad en fijngehakt, 2 handjes verse basilicum fijngehakt, 4 eetlepels olijfolie extra-vierge, 2 eetlepels vers geraspte Parmezaanse of Pecorinokaas, geraspte schil en sap van 1 citroen, zout en vers gemalen zwarte peper

Tropische salsa:
1 grote rijpe papaya, in plakjes gesneden; 1 grote rijpe avocado in blokjes gesneden; 2 dikke plakken verse ananas (zonder de kern) in blokjes gesneden; 2 eetlepels sojasaus; geraspte schil en sap van 1 sinaasappel; 2 eetlepels arachideolie; 2 eetlepels bruine basterdsuiker; 1 teentje knoflook, fijngehakt;
1 cm verse gemberwortel fijn geraspt; 1/4 theelepel gedroogde chilipepers fijngehakt; 4 eetlepels verse koriander fijn-gehakt; 4 eetlepels verse munt fijngehakt; zout en vers gemalen zwarte peper

Kruidige sinaasappelsalsa - voor 4 personen:
3 grote sinaasappelen geschild en in partjes; 1 rode ui fijngehakt; 1 stevige tomaat zonder zaad en in kleine stukjes;
Voor de dressing:
2 eetlepels olijfolie; 2 eetlepels rode wijnazijn; 1 theelepel chilipoeder; 2 eetlepels verse tijm fijngehakt; zout en vers gemalen zwarte peper

Hete mangosalsa - voor 4 personen:
1 eetlepel plantaardige olie, 1 grote ui fijngehakt; 2 groene chilipepers zonder zaad fijngehakt; 2 rijpe mango`s geschild en in blokjes; 2 rijpe tomaten in blokjes; sap van 2 limoenen; 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker; zout en vers gemalen zwarte peper
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Salsa:
Pel de tomaten. Hak de tomaten, knoflook, pepers (naar smaak) en de uien fijn in een foodprocessor, of doe het handmatig. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe.

Instant-tomatensalsa:
Deze salsa kost letterlijk niet meer dan seconden voor de bereiding en is te serveren als goede dip voor tortillachips.
Roer alle ingrediënten in een blender of keukenmachine tot het mengsel glad is. Breng het geheel op smaak met zout en peper en bewaar de salsa niet langer dan vijf dagen gekoeld in een luchtdichte pot.

Barbecuesalsa:
Serveer deze smakelijke saus als begeleiding van gebraden vlees of als marinade voor spareribs.
Breng alle ingrediënten in een grote pan met 450 ml water aan de kook. Laat het geheel met deksel 20 minuten zacht¬jes doorkoken, onder af en toe roeren. Laat de salsa afkoe¬len en bewaar hem maximaal 2 weken in de koelkast. Deze salsa laat zich ook goed invriezen.

Pestosalsa:
Deze salsa, gebaseerd op de bekende Italiaanse pastasaus, komt het best tot zijn recht met vis of gevogelte. VuI de buikholten van vier kleine vissen ermee of maak diepe kerven in kipdelen en smeer daar deze salsa in voor het barbecuen of grillen.
Laat de pijnboompitten in een anti-aanbakpan in 3 tot 5 minuten op laag vuur en onder voortdurend roeren goudbruin worden. Hak ze daarna met een zwaar mes fijn. Meng de pitten in een kom met de knoflook, chili, basilicum, kaas, olijfolie en de gerapte schil en het sap van de citroen. Breng dit geheel goed op smaak met zout en peper. Serveer meteen of koel de salsa 2 uur in de koelkast.

Tropische salsa:
Serveer deze zonnige salsa als onderdeel van een maaltijd, of als voorgerecht bij een diner, waarbij deze hoeveelheid voldoende is voor ongeveer vier personen.
Leg de papaya, de avocado en de ananas in een kom. Meng de sojasaus, het sinaasappelsap, de olie en de suiker, blijf roeren tot de suiker is opgelost. Klop bier de knoflook, gemberwortel, chilipepers, sinaasappelschil, koriander en de munt door. Breng bet mengsel op smaak met zout en peper. Giet de dressing over bet fruit en schud de salade goed om. Zet de salsa 1 tot 2 uur in de koelkast voor bet serveren

Kruidige sinaasappelsalsa:
Deze pikante salsa voor bij gegrilde vis en kip heeft een vaste plaats in de Turkse keuken. Hij smaakt het best op kamertemperatuur geserveerd.
Snijd elk partje sinaasappel in drie gelijke stukken, meng die voorzichtig in een kom met de ui en de tomaat. Klop de ingrediënten voor de dressing met een vork goed door en breng deze goed op smaak. Giet de dressing vervolgens over de salade. Spatel de salade nog eenmaal goed door, dek hem af en laat hem 1 tot 4 uur rusten voor hem te serveren.

Hete mangosalsa:
Serveer deze zinderende salsa als onweerstaanbare dip met tortillachips.
Verhit de olie in een kleine pan en bak hier zachtjes 5 minuten de ui en de chilipepers in tot die zacht zijn geworden. Voeg de mango`s en de tomaten toe, dek de pan af en laat het mengsel nog 30 minuten zachtjes doorkoken. Roer het limoensap en de suiker erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer deze salsa warm of koud.

Bron

Onbekend

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

lucretiab avatar
lucretiab 26-01-2010

Dank je voor je recept, ga ik gauw maken. Met vriendelijke groet Lucretia

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten