1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Wafels
  5. Brusselse wafels
  6. Wafels (8 soorten + 1 variant)

Wafels (8 soorten + 1 variant)

  •  ,
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 26-01-2010

Ingrediënten


Lierse wafels:
1 kg zelfrijzend bakmeel, 1 eetl droge gist, 1/2 kg suiker, 1 mespunt zout, 400 gr boter, 5 eieren

Suiker wafels:
500 gr bloem, 400 gr fijne suiker, 3 pakjes vanille-suiker, 5 eieren, 400 gr boter, 1 snuifje zout

Fijne wafels:
180 gr fijne suiker, 3 eieren, 200 gr boter, 2 pakjes vanille-suiker, 250 gr bloem, 1 snufje zout

Jacht wafels:
1 kg bloem, 1 soeplepel parelsuiker, 75 g verse gist, 500 g margarine of boter, 6 eieren, 1 kop lauw water, 1 snuifje zout en suiker naar smaak (500 tot 700 g)

Belgische suikerwafels:
400 gr bloem, 35 gr gist, 2.5 dl melk, 1 ei, 30 gr suiker, 300 gr boter, 1 zakje vanillesuiker, 150 gr bloem, 3 gr bakpoeder, kaneel, iets zout, 250 à 350 gr griessuiker

Belgische Zandwafels:
250 gr boter, 250 gr suiker, 250 gr bloem, 5 eieren, 1 pakje vanillesuiker, geraspte citroenschil, 1/8l melk, bloemsuiker en/of gesmolten boter

Brusselse wafels 1:
250 gr bloem, 5 eierdooiers, 1 tl poedersuiker, 1 mespunt zout, 1 pakje vanillesuiker, 1/4 liter melk, 75 gr boter, wit van 4 eieren, 40 gr poedersuiker, 1/4 liter slagroom

Brusselse wafels 2:
200 gr boter, 6 eieren, 85 cl lauwwarme melk, 35 g gist, 1 zakje vanillesuiker, 500 g bloem

Bierwafels:
15 gr gist, 1/4 liter melk, 1/4 liter water, 125 gr boter, 500 gr bloem, 2 eieren, 1/8 liter bier, 1 pakje vanillesuiker, 1 tl sodabicarbonaat, poedersuikerDeel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Lierse wafels:
Meng het gezeefde bakmeel, de droge gist, het zout en het suiker goed door elkaar. Smelt de boter, laat afkoelen, maar niet stollen. Voeg de nog vloeibare boter bij het bakmeel en kneed door elkaar. Klop de eieren los en voeg ze bij het bakmeel. Kneed alles tot een glad deeg. Maak er kleine bolletjes van als het deeg niet meer kleeft. Rol die uit en snijd ze op de grootte van het wafelijzer. Warm het wafelijzer op. Vet eenmaal in en bak het deeg.

Suikerwafels:
De bloem in een kom gieten - De suiker, het zout en de vanille-suiker er in mengen - Een kuiltje maken - Er de geklopte eieren in gieten, de bloem er geleidelijk in verwerken en de gesmolten boter toevoegen - Het deeg bewerken tot het glad en homogeen is - Het tenminste 2 uren laten rusten op een koele plaats - Er langwerpige worstjes van vormen en bakken in het wafelijzer 16 x 28.

Fijne wafels:
De hele eieren kloppen met de suiker tot deze volledig gesmolten en het geheel een wit-schuimende massa geworden is. Het zout, de vanille-suiker en de gesmolten boter toevoegen. Vervolgens de bloem er bij kleine hoeveelheden in mengen tot een mals, doch niet vloeibaar deeg ontstaan is. Breken de wafeltjes tijdens het bakken, dan een weinig bloem toevoegen. Bakken in ijzer 16 x 28. Om gerolde wafeltjes te krijgen, ze vlug rond de steel van een houten lepel draaien, zo gauw ze uit het ijzer komen. Vullen met botercreme, met vanille-, mokka- of chocoladesmaak. Smakelijk eten!

Jachtwafels:
Giet de bloem in een kom - maak een kuiltje voor de parelsuiker en de verkruimelde gist - met lauw water begieten en de gist laten opkomen (ongeveer 10 minuten) - vervolgens de eieren breken en ze toevoegen aan het mengsel met de margarine of de zacht gemaakte (niet gesmolten!) boter - zout eraan toevoegen - alles goed kneden en laten rijzen tot het volume verdubbeld is (1 tot 1 1/2 uur) - ten slotte met een spatel de suiker eraan toevoegen en het wafelijzer inschakelen (juist de tijd om het deeg te doen > !) - in vorm 4 x 7 bakken.

Belgische suikerwafels:
Verwarm de melk. Maak de gist aan met een gedeelte van de lauwwarme melk. Doe de bloem in een kom en maak er een kuiltje in. Giet hierin de aangemaakte gist, het ei, de suiker en de resterende melk. Maak een slap deeg en laat dit rijzen tot het dubbele volume. Dit is het "voordeeg".
Meng 300 gram boter met een zakje vanillesuiker, 150 gram bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout. Kneed dit door elkaar. Voeg er de griessuiker aan toe en het voordeeg. Maak van het deeg rolletjes met een beetje bloem. Maak een wafelijzer met grove openingen warm en vet het in. Bak de wafels lichtbruin. Het ijzer mag vooral niet te heet worden, want deze wafels verbranden snel door het hoge suikergehalte.

Belgische Zandwafels:
Roer de boter met een gedeelte van de suiker tot room. Voeg er de bloem aan toe en maak er een glad deeg van.
Klop de eieren met de resterende suiker en de vanillesuiker tot een witte massa op. Roer ze met een houten lepel langzaam onder het gladde deeg. Verdun het deeg, als het te dik is, met melk. Voeg ook de geraspte citroenschil toe.
Bak het deeg 5 tot 7 minuten, afhankelijk van de calorische waarde van het wafelijzer. Bestrooi de wafels vervolgens met bloemsuiker en/of overgiet ze met gesmolten boter.

Brusselse wafels 1:
Zeef de bloem in een deegkom. Maak een kuiltje in het midden. Doe hierin de eierdooiers. Strooi de poedersuiker, het zout en de vanillesuiker over de bloem en meng zeer goed.
Verwarm de melk en laat hierin de boter smelten. Roer de melk door de bloem. Klop het wit van de eieren stijf en schep deze door het beslag.
Verhit het wafelijzer en vet het in. Bak de wafels aan weerszijden goudgeel. Bestrooi met poedersuiker. Geef er stijfgeslagen slagroom afzonderlijk bij.

Brusselse wafels 2:
Laat 200 gram echte boter en 6 eieren tot op kamertemperatuur komen.
Maak 15 cl melk lauwwarm en breek daarin 35 gr verse gist, samen met een zakje vanillesuiker. Zeef een halve kilogram gewone bloem in een pot van ± 8 liter, maak een kuiltje in het midden, giet bij de bloem 70 cl lauwwarme melk en klop de bloem er goed door met de garde. Voeg 6 eierdooiers toe en klop opnieuw stevig (hou het eiwit apart). Klop dan de in stukken gesneden boter er doorheen. Giet het gistmengsel erbij, nadat dit een tiental minuutjes heeft staan kweken en spatel tot slot het stijfgeklopt eiwit door het deeg. Een klein uurtje laten rijzen op een warme plaats (± 30°C) met een handdoek over de pot, klaar!

Bierwafels:
Los de gist op in een kop lauwe melk. Verwarm de melk, het water en de boter in een pan. Laat de melk afkoelen tot ze lauw is. Zeef de bloem al roerend bij de melk. Klop de eierdooiers los. Voeg deze samen met het bier, de vanillesuiker en het bicarbonaat toe. Klop het wit van de eieren stijf. Schep dit door het beslag.
Warm het wafelijzer op en vet het in. Bak het deeg aan beide kanten bruin. Bestrooi met poedersuiker.

Dit recept is te vinden in:

Bron

OnbekendOver de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van javanhoof


Reacties (1)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van javanhoof
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top