zie ook pompoensoep met mango chutney en korianderpesto
2 onrijpe mangos
1 el geraspte, verse gemberwortel
1 teen knoflook uit de knijper
250 gr. (lichtbruine) basterdsuiker
2 gedroogde chilipepers, verkruimeld
3 kardamompeulen, licht gekneusd
1/2 tl zout
1/2 kaneelstokje
3 kruidnagels
3 groene peperkorrels, geplet
125 ml natuurazijn
verse muntblaadjes ( circa 15)
verse korianderblaadjes ( van circa 5 takjes)
Goed afsluitbare pot of weckpot.
Schrik niet van de bereidingstijd, de doorlooptijd is wel lang, maar de hoeveelheid werk valt reuze mee.Het leuke van dit recept is dat je onrijpe mangos gebruikt, die zijn altijd wel te koop. Het resultaat is een chutney die zo veel lekkerder is dan de chutney die je in potjes koopt!
Begin een dag van te voren!
Schil de mango en snijd in blokjes. Vermeng de mangostukjes met alle ingrediƫnten t/m de peperkorrels en laat een etmaal afgedekt, op kamertemperatuur staan.
Schep het mango mengsel in een kookpan en breng aan de kook met de overige ingrediƫnten. Je kunt meer of minder munt toevoegen naar eigen smaak. Laat onder af en toe roeren het geheel in een open pan ongeveer een uur koken. Langer mag ook, tot ca. 3 uur, dan dikt de chutney verder in.
Vis de grove kruiden, zoals kaneel, kardamom en kruidnagel ( als je ze kunt ontdekken) uit de chutney.
Giet de chutney over in een schone, goed afsluitbare pot, die je van te voren hebt uitgekookt. Laat de chutney afkoelen en bewaar koel.
Als je telkens met een schone lepel de benodigde hoeveelheid uit de pot haalt en hem daarna weer weg zet, kun je hem heel lang bewaren. De smaak wint aan kracht
Lekker met pappadums, lamsvlees of in mijn pompoensoep
Je kan ook nog een gesnipperde ui meekoken, dan wordt de chutney iets minder mild van smaak.
Zelf bij elkaar gebroddeld
Anne1955 07-02-2015
Hoi Ivado, dat denk ik zeker wel. Maar als je googelt op uienchutney krijg je ook allerlei recepten. Succes!
IVADO1957 07-02-2015
Zou je dit recept ook voor uien chutney kunnen gebruiken? De mango vervangen door 2 grote uien?
Ik zou zo graag eens een lekkere uienchutney willen maken!
hedy1962 19-07-2013
Hallo Joke, ik heb je recept meegenomen hoor , ik ben dol op mangochutney maar koop het altijd bij de Toko.
Dit recept lijkt me zeker leuk om eens zelf te maken , alleen heb ik kardemonpoeder i.p.v. kardemonpeulen .
Als ik het gemaakt heb , hoor je het van mij.
Een prettige , zonnige dag verder.
Groetjes, Hedy
ronaldvds 27-01-2012
Top! Met gerookte eend... als amuse of voorgerecht.
elles1970 25-01-2010
Leuk om een keer zelf te maken. Ik doe mangochutney op een boterham met smeer(kalfs)leverworst, verrassend lekker!!