Coq au vin ( de originele )

  • Frans,
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 10-01-2010
  • Coq au vin (  de originele )

    Coq au vin ( de originele )

    Coq au vin ( de originele )

  • Coq au vin (  de originele )

    Coq au vin ( de originele )

    Coq au vin ( de originele )

  • Coq au vin (  de originele )

    Coq au vin ( de originele )

    Coq au vin ( de originele )

  • Coq au vin (  de originele )

    Coq au vin ( de originele )

    Coq au vin ( de originele )

  • Coq au vin (  de originele )

    Coq au vin ( de originele )

    Coq au vin ( de originele )

  • Coq au vin (  de originele )

    Coq au vin ( de originele )

    Coq au vin ( de originele )

  • Coq au vin (  de originele )

    Coq au vin ( de originele )

    Coq au vin ( de originele )

  • Coq au vin (  de originele )

    Coq au vin ( de originele )

    Coq au vin ( de originele )

Coq au vin, een Frans gerecht, is gebouwd rondom de overjarige kipdelen.
Om deze mals te maken werd de kip met een overdaad aan wijn bereid,
waardoor de taaiheid afnam en consumptie toch plezierig kon zijn.
Het recept is geëvolueerd, en dankzij deze ontstaansbron kunnen wij heden
ten dage
genieten van de zaligheid van de coq au vin :
De kip in wijn...

Deel dit recept

Ingrediënten 5 personen
2 kilo kipdelen
zout & zwarte peper
125 gram bloem
6 tot 10 plakken goede bacon
een dozijn sjalotjes of kleine uitjes
knoflook
250 gram (kastanje) champignons
ergens tussen 500 en 1000 ml kippenbouillon (fond)
750 tot 1000 ml rode wijn
optioneel : drie laurierblaadjes meekoken, een eetlepel fijngesneden tijm
en een eetlepel fijngesneden peterselie net voor het serveren door de saus
roeren
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

De (kastanje) champignons snijden we heel netjes in twee partjes, waardoor
de presentatie in het gerecht mooi is :
De sjalotjes pellen we en laten we verder heel.
De knoflook pellen we en snijden we fijn.
De bacon snijden we in stukken van 3 bij 3 cm.

Bereidingswijze

In een braadpan met een anti-aanbak laag verhitten we een klontje boter en
flink wat plantaardige olie.
De kipdelen, die in het meel/zout/pepermengsel zijn gewenteld, bak ik snel
goudbruin.
De kipdelen bak ik telkens met kleine porties, en in een schaaltje met
keukenpapier leg ik ze weg.
Zodra alle kipdelen zijn aangebraden verwarm ik twee klontjes boter en een
gelijke hoeveelheid plantaardige olie in een grote braadketel.
De bacon wordt aangebraden.
De sjalotjes gaan erbij.
En ook het knoflook wordt toegevoegd.
De kipdelen erop leggen.
Dan de fond (bouillon) erbij.
En natuurlijk de rode wijn : Waar het gerecht haar naam aan dankt.
We gaan een kwartier met de deksel op de pan het geheel goed warm maken, het
geheel moet echt aan de kook komen.

Zodra het geheel kookt kan de deksel van de pan en gaan we 1 uur tot 1 uur
en een kwartier inkoken.
Als je roert, roer dan voorzichtig om de kipdelen niet te beschadigen.

Tien minuten voor het einde schep ik wat overtollig vet, dat komt
bovendrijven, weg.
Dat kun je prima als bakvet gebruiken voor andere gerechten.
En de champignons gaan erbij.
Met de deksel op de pan nog 10 minuten zachtjes laten pruttelen.
De saus binden we met het restant van het meelmengsel.

Bron

Aschwin

Serveertip

Optioneel kun je serveren met gekookte (hele) aardappels.
De bereide hoeveelheid is voldoende voor 4 tot 6 personen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

wilma1106 avatar
wilma1106 16-10-2012

Ik heb dit recept een tijdje geleden gemaakt met kalkoen voor 35 personen. Het was een groot succes.

nineoniner avatar
nineoniner 04-07-2012

Oh en dank je will_s deze opstelling komt het meeste overeen met wat ik zocht super! Ik ga morgen aan de slag! En de rauwe kip laat ik nog een nachtje in de wijn liggen in de koelkast (tip van mijn vader). Dank je!

nineoniner avatar
nineoniner 04-07-2012

Oh ja dit is ook een van mijn favo gerechten ever! Een echte aanrader!

nineoniner avatar
nineoniner 04-07-2012

Dit recept wordt door mijn familie vaak gemaakt. Mijn opa begon ermee daarna mijn vader ook en nu ben ik aan de beurt. Onze versie is een beetje anders maar ook heel lekker. Wij doe bijvoorbeeld amsterdamse uitjes erbij en grillen de bacon tot ze lekker crispy zijn en gooien die er als laatste bij zodat ze krokant blijven verder nog de laurier (is wel een must hoor en jenever bessen en omdat de bloem voor de dikte van de saus nogal wat risico voor klonten geeft gebruiken we ook wel (ben ff de naam vergeten) iig een poedertje die de saus zonder risico dikte geeft wat erg handig is. Je kan ook bolletje van boter en bloem maken en dat per bolletje erin doen langzamerhand tot de saus de gewenste stevigheid heeft.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten