1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Coq au vin ( de originele )

Coq au vin ( de originele )

  • Frans,
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 10-01-2010

Ingrediënten 5 personen


2 kilo kipdelen
zout & zwarte peper
125 gram bloem
6 tot 10 plakken goede bacon
een dozijn sjalotjes of kleine uitjes
knoflook
250 gram (kastanje) champignons
ergens tussen 500 en 1000 ml kippenbouillon (fond)
750 tot 1000 ml rode wijn
optioneel : drie laurierblaadjes meekoken, een eetlepel fijngesneden tijm
en een eetlepel fijngesneden peterselie net voor het serveren door de saus
roeren



Coq au vin ( de originele )
Coq au vin (  de originele )
Coq au vin ( de originele )
Coq au vin (  de originele )
Coq au vin ( de originele )
Coq au vin (  de originele )
Coq au vin ( de originele )
Coq au vin (  de originele )
Coq au vin ( de originele )
Coq au vin (  de originele )
Coq au vin ( de originele )
Coq au vin (  de originele )
Coq au vin ( de originele )
Coq au vin (  de originele )
Coq au vin ( de originele )
Coq au vin (  de originele )

Coq au vin, een Frans gerecht, is gebouwd rondom de overjarige kipdelen.
Om deze mals te maken werd de kip met een overdaad aan wijn bereid,
waardoor de taaiheid afnam en consumptie toch plezierig kon zijn.
Het recept is geƫvolueerd, en dankzij deze ontstaansbron kunnen wij heden
ten dage
genieten van de zaligheid van de coq au vin :
De kip in wijn...

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

De (kastanje) champignons snijden we heel netjes in twee partjes, waardoor
de presentatie in het gerecht mooi is :
De sjalotjes pellen we en laten we verder heel.
De knoflook pellen we en snijden we fijn.
De bacon snijden we in stukken van 3 bij 3 cm.

Bereidingswijze

In een braadpan met een anti-aanbak laag verhitten we een klontje boter en
flink wat plantaardige olie.
De kipdelen, die in het meel/zout/pepermengsel zijn gewenteld, bak ik snel
goudbruin.
De kipdelen bak ik telkens met kleine porties, en in een schaaltje met
keukenpapier leg ik ze weg.
Zodra alle kipdelen zijn aangebraden verwarm ik twee klontjes boter en een
gelijke hoeveelheid plantaardige olie in een grote braadketel.
De bacon wordt aangebraden.
De sjalotjes gaan erbij.
En ook het knoflook wordt toegevoegd.
De kipdelen erop leggen.
Dan de fond (bouillon) erbij.
En natuurlijk de rode wijn : Waar het gerecht haar naam aan dankt.
We gaan een kwartier met de deksel op de pan het geheel goed warm maken, het
geheel moet echt aan de kook komen.

Zodra het geheel kookt kan de deksel van de pan en gaan we 1 uur tot 1 uur
en een kwartier inkoken.
Als je roert, roer dan voorzichtig om de kipdelen niet te beschadigen.

Tien minuten voor het einde schep ik wat overtollig vet, dat komt
bovendrijven, weg.
Dat kun je prima als bakvet gebruiken voor andere gerechten.
En de champignons gaan erbij.
Met de deksel op de pan nog 10 minuten zachtjes laten pruttelen.
De saus binden we met het restant van het meelmengsel.

Serveertip

Optioneel kun je serveren met gekookte (hele) aardappels.
De bereide hoeveelheid is voldoende voor 4 tot 6 personen.

Bron

Aschwin



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van will_s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top