Soto Ayam

  • Indonesisch, Soep
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 03-01-2010
  • Soto Ayam

    Soto Ayam

    Soto Ayam

Deze Javaanse kippensoep is echt heerlijk. Iedere hap smaakt weer anders.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

De bouillon:
• 1 flinke soepkip
• 1 stengel sereh (citroengras)
• stuk gemberwortel, in plakjes
• 3 gedroogde hete pepertjes
• 1/2 theelepel peperkorrels
• 5 salamblaadjes (Indische laurier)
• 5 djeroek-poeroet blaadjes (limoen)
• 1 ui, in vieren
• 1 eetlepel zout
Kruidenmengsel:
• 1,5 grote ui, versnipperd
• 4 teentjes knoflook, gehakt
• 1 eetlepel laos
• 1 theelepel koenjit
• 2 eetlepels olie
Ter garnering:
• 150 gram dunne mihoen, gekookt
• 6 hardgekookte eieren, in vieren
• 3 gekookte aardappelen, in stukjes
• 250 gram taugé, gewassen
• sambal badjak
• 2 limoenen, in partjes
• 3 eetlepel lente-ui, versnipperd
• 3 eetlepel peterselie, gehakt of prei in dunne reepjes
• 6 eetlepels ketjap manis (zoet)
kroepoek, gebakken
• 4 eetlepels gebakken uitjes
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 584,89 kcal
Koolhydraten 80,57 g
Eiwitten 19,78 g
Vetten 19,10 g

Bereidingswijze

Alle ingrediënten voor de bouillon in een grote soeppan aan de kook brengen en op een laag vuur minstens 1 uur laten trekken. De kip moet gemakkelijk van het bot loskomen.
Schep de kip uit de pan, laat enigszins afkoelen en verwijder botten en kraakbeen. Het vlees in kleine stukjes zetten en apart zetten. Giet de rest van de bouillon door een zeef. Bewaar de bouillon.
In vijzel of keukenmachine het kruidenmengsel tot een brij vermalen.
In een grote soeppan de olie verhitten en hierin op laag vuur het kruidenmengsel even bakken tot de geuren vrijkomen. Stukjes kip toevoegen en al roerend nogmaals een paar minuten bakken. De bouillon erbij schenken en zachtjes aan de kook brengen
Zet voor het opdienen diepe soepborden op tafel.

Serveertip

Zet alle ingrediënten voor de garnering op tafel. Ieder bord krijgt eerst een plukje mihoen, dan een paar lepels soep, vervolgens een lepel aardappel, 4 stukjes ei, taugé, lente-ui, koriander, sambal, ketjap, een paar druppels limoensap, gebakken uitjes en als laatste kroepoek. Alles naar eigen smaak.

Laatste reacties

fuertaliza avatar
fuertaliza 26-04-2011

Veel werk, maar echt ongelooflijk lekker!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten