1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Hertenstoverij

Hertenstoverij

Door: molenmeisje

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 02-01-2010

Ingrediënten 6 personen


  • 1 kilo hertenvlees van de schouder
  • 100 gram rookspek, in smalle reepjes
  • 3 dl rode port
  • 1 dl. rode wijn
  • 2 dl. Herten of kalfsfond , lichtgezouten en warm
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 handpeer, geschild, ontdaan van klokhuis en in achten gesneden
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 2 eetlepels bloem
  • flinke snuf cayennepeper
  • peper en zout
  • boter


Verder heb je nodig


Oven

Hertenstoverij
Hertenstoverij

Boterzacht vlees in een heerlijk zachte saus en het zoetje van de peer.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Wrijf het vlees stevig in met zout, peper en tijm en snijd het in stukjes.
Doe het vlees in een schaal, meng port en wijn en schenk het mengsel over
het vlees, laat 6 uur marineren op een koele plaats.
Laat het vlees uitlekken, zeef en bewaar de marinade, en dep het droog met
keukenpapier.

Bereidingswijze

Bak op zacht vuur de spekreepjes uit, schep het spek uit de pan en voeg een
klontje boter toe, bak hierin de ui en knoflook op zacht vuur glazig, strooi er zout en peper over.
Verwarm de oven voor op 90ºC
Meng bloem en cayennepeper.
Laat de marinade tot ¾ inkoken.
Verhit boter in een ruime braadpan en bak het vlees aan beide kanten
goudbruin, strooi er 2 eetlepels met cayennepeper gemengde bloem over en
schep het vlees een paar maal om, giet eerst de fond erbij, roer alles om en
schenk de (warme) ingekookte marinade erbij, breng aan de kook, voeg peer,
spek, knoflook en uien toe en leg een goed sluitend deksel op de pan. Zet
hem in de oven.
Laat het vlees in ca. 5 uur zachtjes gaar worden.
Laat afkoelen en een nacht rusten, warm de volgende dag op zacht vuur op.

Serveertip

Serveer met hete bliksem of aardappelpuree met wintergroente
Het gerecht kan ook "bovenop" worden bereid maar met de ovenmethode wordt het
vlees boterzacht zonder uit elkaar te vallen.

Bron

Receptuur: Tonny Leeflang-Wondergem.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van molenmeisje
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top