Stroopwafeltaart
- Nederlands, Tussendoortje
- 30-60 min.
- Geplaatst op 27-12-2009
Ingrediënten 12 personen
Ingredienten bodem:- 225 gram bloem
- 150 gram roomboter
- 120 gram kristalsuiker
- snufje zout
Ingrediënten vulling:
- 200 ml slagroom
- 50 ml volle of halfvolle melk
- 200 ml gecondenseerde melk
- Drie eieren (het liefst vrije uitloop)
- 40 gram boter
- 30 gram suiker
- 2 eetlepels poedersuiker
- Vanille Aroma/ echte vanille
- 25 gram bloem
- 8 stroopwafels plus nog een stroopwafel voor op het einde.
Benodigdheden
- Keukenmachine- Garde
- Weegschaal
- Taartvorm van 25 tot 30 cm.
- Oven
Voorbereiding
Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
Bereidingswijze
Bodem:
Doe alle ingrediënten in een mixer of kneedt het met de hand door elkaar. Laat het vervolgens een half uurtje uitrusten. Ondertussen kan de vulling gemaakt worden. Rol na het maken van de vulling het deeg uit en beleg de bodem van de taartvorm royaal met het deeg. Of leg het deeg in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig met je handen.
Vulling:
Verwarm de oven op 170 graden.
Doe vervolgens de stroopwafels in de keukenmachine en hak net zo lang totdat de stroopwafels in kleine stukjes zijn gehakt. Het geeft niet als er nog wat grotere stukken bij zitten. Doe de stroopwafel kruimels in een bakje en laat ze staan voor later.
Het beste is om voor dit recept gecondenseerde melk te gebruiken. Het kan zijn dat u er niet aan kunt komen volg dan wat tussen haakjes staat om een soort eigen gecondenseerde melk te maken:
(Doe 100 milliliter melk in een pannetje en verwarm het zachtjes. Doe bij de melk 100 gram suiker. Roer totdat de suiker opgelost is in de melk. Laat het mengsel daarna afkoelen.)
Doe de slagroom, een ei, de gecondenseerde melk, een eetlepel vanille aroma en de andere 50 milliliter melk in de keukenmachine. Zet hem even aan zodat alles door elkaar mixt. Voeg vervolgens de boter, de stroopwafelkruimels, de bloem, de suiker en de poedersuiker bij het mengsel en roer het door elkaar. Het mengsel moet een beetje pappig zijn. Mocht het nog erg nat zijn voeg dan nog wat extra bloem toe.
Klop ondertussen het eiwit van twee eieren stijf. Spatel vervolgens het eiwit door het beslag totdat het opgelost is.
Giet daarna het mengsel in de taartbodem en zet de taart in de oven. Laat het ongeveer 40 minuten in de oven staan totdat de bovenkant mooi donkerbruin is. Haal de taart uit de oven en laat het afkoelen.
De taart is lauw of koud het lekkerst dus laat de taart minimaal een uur afkoelen, ookal is de verleiding nog zo groot.
Eet smakelijk!
Serveertip
Giet wat (karamel)stroop over de taart heen en verkruimel vervolgens een stroopwafel over de taart. Strooi daarna een beetje poedersuiker over de taart heen en klaar ben je.
Laatste reacties
Bedankt, en nee het is inderdaad geen taart waar je royale stukken van moet nemen. Maar gelukkig smaakte die wel goed.
Hoi,ik wil deze taart binnenkort gaan maken en neem je recept alvast mee, ziet er errruuuggg lekker uit!!! Groetjes, Adeline
Mijn vriendinnen vonden het heerlijk! Wel machtig, dus niet al te grote punten snijden volgende keer. Alhoewel, ze aten het gewoon lekker op hoor! Souvlaki
Hij is klaar, ziet er goed uit. Morgen proeven!!!! Souvlaki
hallo, ik ga deze taart vandaag makem, morgen komen mijn vriendinnen op verjaardagsvisite. Ik laat je weten wat zij ervan vonden. Lijkt me super lekker. bedankt voor het recept! Groeten Souvlaki
Het was een lekkere taart! Het leek een beetje op boterkoek, maar dan met stroop en wafels :) Misschien zit er nog wel een foutje in het recept: Afgaande op jouw reactie ("De bloem is niet noodzakelijk als je gecondenseerde melk gebruikt") is de beschrijving van de vulling niet duidelijk: Moet het nou papperig zijn of niet? Wij hebben er wel 150 gram bloem in gegooid om het papperig te krijgen, haha! Verder was dit verreweg de populairste taart op de verjaardag ;) Bedankt voor het recept!
Ik heb inmiddels het taartrecept aangepast. Nu is de taart veel luchtiger geworden en heeft het wat meer smaak. Succes als jullie het gaan maken en laat even weten als je het gemaakt hebt. Alvast bedankt en eet smakelijk!
Heeft iemand nog de taart een keer gemaakt? En zijn er nog verbeterpunten?
Ik heb gister de taart weer gemaakt volgens het aangepast recept. De taart is nu veel lekkerder dan vorige keer. Maar het is wel belangrijk dat de taart afgekoeld is want koud is de taart op zijn lekkerst. Succes voor degene die de taart nog gaan maken!
Ik denk wel dat het kan met alleen eidooier. Een groot verschil zal het in ieder geval niet maken. Groeten, Sander