1. Home
  2. Recepten
  3. Italiaanse keuken
  4. Risotto
  5. Risotto

Risotto

  • Italiaans,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 23-12-2009

Ingrediënten


5 dl kippenbouillon
1 ui gesnipperd
50 g boter
320 g risottorijst
1 dl rode wijn
paar draadjes saffraan
peper en zout
50 g boter
60 g Parmezaanse kaas, of oude kaas, geraspt. (wanneer vis gebruikt wordt dan kruiden als dille, bieslook etc)



Saffraanrisotto

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Risotto wordt in vijf stappen bereid
De eerste is il soffrito; het zachtjes fruiten van uien in boter of olijfolie.
De tweede is la tostature; het verwarmen van de ongekookte rijst in de soffrito waarbij de korrels omhuld worden door een laagje vet.
De derde fase. La cottura, de kookfase waarbij de rijst langzaam gaart in de bouillon. De bouillon moet van uitstekende kwaliteit zijn en in een aparte pan warm wordt gehouden, zodat de temperatuur van de rijst niet daalt wanneer de bouillon wordt toegevoegd. Er wordt iedere keer een klein beetje bouillon toegevoegd.
In de volgende fase, de vierde fase, de allonda genaamd, geeft de rijstkorrel zetmeel af waardoor er een dikker romige saus ontstaat, en begint de rijstkorrel vocht op te zuigen. In deze fase wordt de wijn toegevoegd
De rijst heeft de juiste consistentie, ook wel al dente genaamd (beetgaar) en moet als een golf door de pan rollen.
De vijfde stap is de mantecare; de waarbij de boter, met de pan van het vuur, door de risotto wordt geroerd. In deze stap wordt ook geraspte Parmezaanse kaas wordt toegevoegd. Bij vis en schaaldieren wordt er geen kaas toegevoegd aan de risotto.


Kruiden risotto is bijvoorbeeld met verse kruiden en kleine stukjes courgettes



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pauline_bc


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pauline_bc
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top