Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

  • Banket
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 21-12-2009
  • Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

    Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

    Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

  • Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

    Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

    Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

  • Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

    Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

    Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

  • Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

    Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

    Kerst koekjes (amandel-boter koekjes)

Kerstkoekjes worden in vele landen gebakken in vrolijke vormpjes, al dan niet om in de kerstboom te hangen. Dit recept is een rijk recept met boter en amandelpoeder voor een heerlijk volle smaak.

Eenvoudig te maken, ook voor kinderen, en het allerleukste is voor hén natuurlijk het versieren: zorg voor parels, kleurglazuur, hagelslag e.a. voor stapels creativiteit

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
voor 40 amandel-boterkoekjes:
250 g bloem
125 g suiker
50 g amandelpoeder
125 g boter, op kamertemperatuur
1 ei + 2 dooiers

+ geraspte schil van 1 onbehandelde citroen of sinasappel en/of 1 tl koekkruiden (kaneel, anijs, gember, nootmuskaat, kruidnagel) of kaneel

1 eigeel om de koekjes te bestrijken

voor het glazuur: bloemsuiker, een half eiwit en eventueel kleurstof naar keuze
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

warm de oven voor op 180° C.
maak het deeg door bloem, suiker, amandelpoeder en kruiden in een kom te mengen. Voeg het hele ei en de twee dooiers toe, samen met de zachte boter en maak er een deegbal van met zo weinig mogelijk kneden (30 seconden), daardoor blijven de koekjes luchtig en krokant.

rol het deeg uit tot een dikte van ong 5-6 mm en steek er vormpjes uit van ongeveer gelijke grote (zodat ze gelijkmatig bakken).

leg de koekjes op bakpapier en bestrijk ze met eigeel.

laat ze ong. 12-15 minuten bakken in het midden van de oven, tot de randen een gouden kleur krijgen.

haal ze uit de oven, laat ze op een rooster afkoelen en versier ze naar keuze.

indien je zilverparels gebruikt kun je deze in de koekjes drukken terwijl ze nog warm zijn uit de oven. Glazuren doe je pas als de koekjes zijn afgekoeld.

Wil je de koekjes met een lint ophangen in de boom, vergeet dan niet om er een gaatje in te maken voor ze de oven in gaan.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

KlaasjeGerrit00 avatar
KlaasjeGerrit00 07-04-2012

Klaasje: Oh Gerrit, wat zien die koekjes er lekker uit! Gerrit: Maar niet zo lekker als jij! Klaasje: Oh Gerrit, niet nu. De koekjes! Gerrit: Schijt aan die koekjes! En de dag eindigde in bed... En van de koekjes kwam noooooiiiittt meer iets (We weten dus ook niet of ze lekker waren!) Klaasje: OOohh Gerrit!! Klaas

manouk123 avatar
manouk123 23-12-2009

ziet er lekker uit. neem ik zeker mee!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten