1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Saus
  6. Ouderwetse Achterhoekse speksaus of dikke saus lekker bij bietjes

Ouderwetse Achterhoekse speksaus of dikke saus lekker bij bietjes

  • Nederlands, Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 15-12-2009

Ingrediënten 2 personen


Saus
2 magere speklapjes of 200 gram mager ontbijtspek -
2 flinke uien -
1/4 liter melk -
1 eetlepel maizena -
peper, zout
scheutje maggi
(eventueel een klein restje jus)


Verder heb je nodig


Pannetje


Dikke speksaus bij bietjes een recept van mijn Winterswijkse schoonvader
Dikke speksaus bij bietjes een recept van mijn Winterswijkse schoonvader

Een heel ouderwets recept dat ik leerde eten bij mijn schoonouders. Mijn schoonvader (afkomstig uit de Achterhoek) maakte dit met bietjes of met bruinebonen. Iedere winter komt dit wel een keer bij ons op tafel.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Pel en snipper de uien.
Speklapjes of spek in blokjes gesneden in een pan bruin bakken en vervolgens langzaam garen.
(Het vlees moet niet te hard zijn).
Voeg de uien toe en bak deze mee tot lichtbruin.
Voeg de melk toe. Breng alles aan de kook.
Bind de saus met de maïzena.
Maak de saus op smaak met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat.

Een klein restje jus erdoor maakt het geheel nog lekkerder.

Serveertip

Serveer de saus met bietjes en gekookte aardappelen of bruinebonen en sla. En dan...smullen maar.

Bron

Oud Achterhoeks recept



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pwiggers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top