1. Home
  2. Recepten
  3. Spekkoek
  4. Spekkoek

Spekkoek

Door: marjamarja

  •  ,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 12-12-2009

Ingrediënten


300 g roomboter
1% vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
225 g witte basterdsuiker
15 eierdooiers
3 eiwitten
flinke mespunt zout
75 g bloem
2 theelepels anijspoeder
4 theelepels kaneelpoeder
1 theelepel kardemompoeder
3 theelepels ketoembar
2 theelepels kruidnagelpoeder
% theelepel laos
4 theelepels nootmuskaatpoeder
1-2 eetlepels melk of room


Verder heb je nodig


Boterkwast, ronde vorm of springvorm met
een middellijn van 24-26 cm, boterhampapier ,
mixer of eierklopper, bloemzeefje, oven
(1600-1800, gasstand 2-3), kleine soep -of
sauslepel

Spekkoek
Spekkoek

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bestrijk de vorm dun met boter. Knip van een
stuk boterhampapier een rondje dat even
groot is als de bodem van de vorm. Beboter
één zijde van het papier en leg het met de inge-
vette zijde naar boven in de vorm.
Splits -de vanillestokjes en schraap er met een
mesje het merg uit. Doe het merg of de
vanillesuiker met de boter in een kom. Voeg
150 gram basterdsuiker toe en roer tot de bo-
ter licht van kleur en zacht en schuimig is ge-
worden.
Roer de dooiers stuk voor stuk door de boter;
maar voeg de volgende dooier pas toe als de
ander helemaal door de boter is opgenomen.

Blijf, nadat alle dooiers zijn gebruikt en het
mengsel mooi glad is geworden, net zo lang
roeren, tot het botermengsel heel licht van
kleur is. Roer er dan de rest van de basterdsui-
ker door .

Blijf roeren tot de suiker niet meer knarst.
Klop met de zeer goed afgewassen mixer of
eierklopper de eiwitten met wat zout stijf. .
Doe de gezeefde bloem bij het boter-
eiermengsel en roer goed. Vermeng anijs, ka-
neel, kardemom, ketoembar, kruidnagel, laos
en nootmuskaat.

Bereidingswijze

Schuif het rooster op de onderste of één na on-
derste richel van de oven en verwarm deze
voor. Klop het eiwit nog even op; het moet zo
stijf zijn, dat het met een mes in plakken is te
snijden.

Roer een eetlepel eiwit door het deeg van bo-
ter, suiker, ei en bloem; leg dan het deeg op
het eiwit en spatel dat vlug en voorzichtig door
het deeg. Roer vooral niet in het deeg en spatel
ook niet meer als de ingrediënten goed zijn


Verdeel het deeg in twee evengrote porties en
doe ze in een kom. Roer door een portie het
kruidenmengsel en voeg zoveel melk (even-
tueel, vermengd met water) toe dat het deeg
weer even dik is als het deeg in de andere kom.
Schep een dun laagje deeg, 1/3 a 1/2 cm, in de
bakvorm, laat het deeg gaar, dit wil zeggen
aan de bovenzijde bijna droog worden.

Schep dan een laag van het deeg uit de andere kom in
de vorm, laat dit laagjeweer gaar worden. Ga
zo verder tot beide porties deeg over de vorm
zijn verdeeld.
Het is noodzakelijk tijdens de bereiding van de
spekkoek steeds in de buurt van de oven of
grill te blijven, om aanbranden te voorkomen.
Controleer of de onderste deeglaagjes tijdens
het bakken niet te donker worden.

Schakel in dat geval terug naar een lagere gasstand of leg
een dubbelgevouwen stuk aluminiumfolie on-
der de vorm of pas beide mogelijkheden toe.

Gebruik eventueel, als de spekkoek al enkele
centimeters hoog is, de grill, om aanbakken
aan de onderzijde te voorkomen.

Laat de spekkoek in de vorm bekoelen, neem
dan de vorm en het beboterde papier weg en
laat het gebak IO minuten afkoelen.

Serveertip

Zet de springvorm weer in elkaar en laat de
spekkoek in de vorm verder helemaal koud
worden.

Bron

Koken zonder grenzen



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marjamarja
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top