Eend met een romige portsaus
- Hoofdgerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 10-12-2009
Ingrediënten 4 personen
400 ml rode port 200 ml vleesfond (pot 380 ml) 6 takjes tijm 4 theelepels zwarte peperkorrels (potje 38 g) 1 beker slagroom (250 ml) 3 eendenborstfilets (a ca. 200 g), op kamertemperatuurVoedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 999,75 kcal |
Koolhydraten | 24,41 g |
Eiwitten | 43,85 g |
Vetten | 69,32 g |
Bereidingswijze
Laat de port in een steelpan op hoog vuur tot de helft inkoken. Voeg de fond toe en breng aan de kook. Voeg de tijm en de peperkorrels toe en laat zachtjes nog 15 min. inkoken, waardoor de saus dikker wordt. Schenk de slagroom erbij en laat nog 5 min. inkoken. Maak met een mes sneetjes in het vet van de eendenborst. Bestrooi met peper en zout. Verhit een koekenpan en leg er het vlees met het vet naar beneden in. Bak 5 min. op laag vuur, keer niet. Giet het vet af en bak het vlees nog 1 min. op hoog vuur zodat het vel goudbruin en knapperig wordt. Keer en bak nog 4 min. Schenk de rest van het vet uit de pan. Schenk de portsaus door een zeef in de pan en breng aan de kook. Snijd de eend in plakjes en verdeel over 4 borden. Schep de saus erover.
Bron
allerhande
Serveertip
Lekker met appelmoes (met stoofperen, pot 720 ml), gebakken aardappelen, haricots verts (met spek, 6 x 40 g) en gebakken paddenstoelen, zoals oesterzwammen.
Laatste reacties
Ik heb dit gerecht gemaakt op 2e Kerstdag dit jaar. SUPER eenvoudig te maken met indrukwekkend resultaat. Het was heerlijk! Zelfs de eters die huiverig waren voor de eendenborst hebben gesmuld. Zelf heb ik er op het einde nog een bakje gesneden kastanjechampignons doorheen geroerd. Erbij aten we aardappelpuree met vijgen en port van de Lidl, Pommes duchese, een salade met gekarameliseerde walnoot, peer en blauwe kaas en sugar snaps & worteltjes. Hij gaat zo naar mijn Word document met Favorieten!
Ik heb dit gerecht gemaakt op 2e Kerstdag dit jaar. SUPER eenvoudig te maken met indrukwekkend resultaat. Het was heerlijk! Zelfs de eters die huiverig waren voor de eendenborst hebben gesmuld. Zelf heb ik er op het einde nog een bakje gesneden kastanjechampignons doorheen geroerd. Erbij aten we aardappelpuree met vijgen en port van de Lidl, Pommes duchese, een salade met gekarameliseerde walnoot, peer en blauwe kaas en sugar snaps & worteltjes. Hij gaat zo naar mijn Word document met Favorieten!
Ik heb dit gerecht gemaakt op 2e Kerstdag dit jaar. SUPER eenvoudig te maken met indrukwekkend resultaat. Het was heerlijk! Zelfs de eters die huiverig waren voor de eendenborst hebben gesmuld. Zelf heb ik er op het einde nog een bakje gesneden kastanjechampignons doorheen geroerd. Erbij aten we aardappelpuree met vijgen en port van de Lidl, Pommes duchese, een salade met gekarameliseerde walnoot, peer en blauwe kaas en sugar snaps & worteltjes. Hij gaat zo naar mijn Word document met Favorieten!